Most ViewedΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Αρχίζει το ματς» στην κεντροδεξιά στη Λάρισα: οι κινήσεις των παιχτών και ο… «μουτζούρης» που δεν θέλει κανείς

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

«Σαν ο διαιτητής να σφύριξε την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος –που τελειώνει τον Μάϊο- και οι ομάδες ξαφνικά άρχισαν τις πρώτες αναγνωριστικές τους προσπάθειες εντός του γηπέδου…». Με τη φράση αυτή, περιέγραψε, μιλώντας στο onlarissa.gr, πολύπειρο στέλεχος της ΝΔ, τα όσα συνέβησαν την εβδομάδα που μας πέρασε, και τα οποία βάζουν πλέον τους αυτοδιοικητικούς γαλάζιους παίκτες της Λάρισας σε θέση μάχης.

Την ώρα που η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου έπαιρνε πάνω της το παιχνίδι της αντιπαράθεσης με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, με αφορμή τα έργα στο κέντρο της πόλης, ο κ. Μάριος Ξηρομερίτης ανακοίνωνε την παραίτησή του από το δημοτικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να σηματοδοτήσει μια εντελώς νέα αρχή, μακριά από τις παθογένειες που δημιούργησαν οι προηγούμενες εκλογές στον χώρο της κεντροδεξιάς, και ο πρώην δήμαρχος κ. Κώστας Τζανακούλης συζητούσε με τους εκλεγμένους συμβούλους της παράταξής του, δηλώνοντας πως θα εγγυηθεί της ενότητας του χώρου, αναλαμβάνοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όλοι όσοι επιθυμούν να εμπλακούν στην υπόθεση «δήμος Λαρισαίων» στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, αντιλαμβάνονται απόλυτα πως απαραίτητη συνθήκη είναι το ένα και ενιαίο κεντροδεξιό ψηφοδέλτιο. Με βάση αυτήν λοιπόν την παραδοχή, όλοι οι εμπλεκόμενοι καλούνται σιγά-σιγά να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε ένα παιχνίδι που θυμίζει λίγο πολύ τον γνωστό «Μουτζούρη»: για να κερδίσεις, δεν θα πρέπει να μείνεις με τον «Μουτζούρη» στα χέρια.

Όποιος γνωρίζει τις συζητήσεις που αρχίζουν και διεξάγονται στο προσκήνιο, μπορεί να διαβεβαιώσει πως το μεγάλο άγχος των παικτών δεν είναι τόσο το «ένα και ενιαίο ψηφοδέλτιο», αλλά το να μην κατηγορηθούν στο τέλος των συζητήσεων ως υπεύθυνοι ενός τυχόν ναυαγίου.

«Είναι αυτό που ωθεί τον πρώην δήμαρχο να βγει μπροστά για να συνενώσει τα κομμάτια», εξηγεί ένας εκ των ανθρώπων που θα ήθελαν να διεκδικήσουν, υπό όρους, το χρίσμα της παράταξης της ΝΔ, υπονοώντας αυτό που όλοι σχεδόν καταλαβαίνουν: ο κ. Τζανακούλης, για να εξυπηρετήσει τους ενδεχόμενους μελλοντικούς του προσωπικούς στόχους, θα πρέπει να ξεπεράσει την μομφή πως ήταν εκείνος που στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών στέρησε από την κα Καραλαριώτου την τελική νίκη, κάτι που ο ίδιος φυσικά δεν δέχεται, ως μομφή, ακόμα και σήμερα. Πολύπειρος και ικανός στην αναλυτική σκέψη, ο πρώην δήμαρχος αντιλαμβάνεται πως η συμμετοχή του στην ειδική επιτροπή της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, -μια επιτροπή η οποία εν πολλοίς θα εισηγηθεί στον κ. Μητσοτάκη τις στηρίξεις που θα πρέπει να δώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υποψηφίους δημάρχους-, δεν του επιτρέπει την κάθοδό του, ξανά, στον δήμο Λαρισαίων, κάτι που και ο ίδιος δεν επιθυμούσε. Γνωρίζει λοιπόν καλά πως τώρα είναι η ώρα να κλείσουν τα μέτωπα, επιθυμώντας ο ίδιος να πιστωθεί την όποια επιτυχία του εγχειρήματος.

Από την άλλη, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο κα Ρένα Καραλαριώτου, γνωρίζει καλά πως είναι εντελώς διαφορετικό για την ίδια να δώσει τον αγώνα απέναντι στον κ. Καλογιάννη με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο πίσω της και τη στήριξη του κόμματος της ΝΔ, που οδεύει για την εξουσία, παρά να βρεθεί στη θέση που βρέθηκε στις περασμένες εκλογές, όπου τα μέτωπα ήταν πολύ μεγάλα, κάτι που όμως δεν της στέρησε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2014, έπαιξε όμως καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου.

Ακριβώς η ίδια δομική πολιτική σκέψη, διατρέχει και την απόφαση του κ. Ξηρομερίτη, ο οποίος γνωρίζει πως με πολυδιασπασμένο μέτωπο δυνάμεων, νικητής θα βγει αυτός που θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τον πρώτο των εκλογών και κανείς άλλος.

Στη λογική αυτή λοιπόν, η κοινή συνισταμένη είναι η ένωση των δυνάμεων. Εκ των πραγμάτων λοιπόν το ερώτημα που τίθεται είναι ένα και μόνο: πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο να συμβεί;

«Είναι τόσο εύκολο όσο και δύσκολο», απαντάει έμπειρος αυτοδιοικητικός του χώρου, που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και που τώρα έχει αποτραβηχτεί από το προσκήνιο. «Ωστόσο υπάρχει μια απαραίτητη προϋπόθεση: οι παίκτες να παίξουν με καθαρή και όχι σημαδεμένη τράπουλα…».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις