ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Σκουρλέτης από Λάρισα: Δε θα τους αφήσουμε να γυρίσουν τη χώρα πίσω (φωτορεπορτάζ)

Την εκτίμηση πως με την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, η χώρα θα βάλει οριστικό τέλος στην περίοδο των μνημονίων, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης περιγράφοντας τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται τη δεδομένη χρονική στιγμή, έκανε λόγο για «προβλήματα που μπορεί να παραμένουν άλυτα, πλην όμως, από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα μας γίνεται μια χώρα ευρωπαϊκή», ενώ μιλώντας για τις τομές που εισάγει το νομοσχέδιο του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπεραμύνθηκε της υιοθέτησης της απλής αναλογικής, χαρακτηρίζοντας το ως το «δικαιότερο εκλογικό σύστημα», ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του παριστάμενου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστού, κατηγορώντας τον πως με την στάση του, απέναντι στον «Κλεισθένη 1», «εξυπηρετεί κομματικές γραμμές και πολιτικές προσωπικές φιλοδοξίες».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σκουρλέτης ανέλυσε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για μια «εξωστρέφεια που αποτυπώνεται σε συγκεκριμένους δείκτες, όπως αυτός των εξαγωγών που σημειώνει αύξηση κατά 13%», ενώ τόνισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι καθώς και οι οίκοι αξιολόγησης δείχνουν έμπρακτη στήριξη στην πορεία της χώρας, επειδή ακριβώς βλέπουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. «Θέλουμε μια οικονομία βιώσιμη και κοινωνικά και οικολογικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία και κατηγόρησε πως «προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη των σκανδάλων που τα ίδια δημιούργησαν τις περασμένες δεκαετίες, μη αφήνοντας την δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της».

Μιλώντας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Σκουρλέτης απαρίθμησε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, λέγοντας πως «μετά από πολλά χρόνια στηρίχθηκε ο θεσμός, με συγκεκριμένα έργα και με χρήματα». «Στηρίξαμε έμπρακτα την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού περισσότερο από ποτέ, κάνοντας χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, σε ένα πλαίσιο συναποφάσεων με τους παράγοντες της ΤΑ, χωρίς κομματικές διακρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας όλες τις δράσεις του υπουργείου.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για το «δικαιότερο εκλογικό σύστημα», τονίζοντας πως αυτή θα επιφέρει στην ΤΑ μια «άνοιξη της δημοκρατίας». «Η παραταξιακή λογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεπερασμένη. Μόνο με τη σύνθεση των απόψεων μπορούν να πάνε μπροστά οι τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο κ Σκουρλέτης, εξαπολύοντας, ταυτόχρονα, επίθεση στον παριστάμενο πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Κώστα Αγοραστό και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη κατηγορώντας τους πως «εξυπηρετούν κομματικές γραμμές».

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης τάχθηκε ανοιχτά κατά των κομματικών χρισμάτων, μιλώντας για την ανάγκη «δημιουργίας πλατιών κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, σεβόμενες τις σχετικές αυτονομίες».

Αγοραστός: Ευνοείτε τα παιχνίδια εξουσίας και συναλλαγής

Παρέμβαση, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, απαντώντας ουσιαστικά στις κατηγορίες που του απηύθυνε ο κ. Σκουρλέτης. «Έπραξα την κρίσιμη ώρα, την κρίσιμη στιγμή, το πατριωτικό μου καθήκον, το 2015, όταν η χώρα πήγαινε στα βράχια, και αυτό γνωρίζετε πολύ καλά κ. υπουργέ», σημείωσε ο κ. Αγοραστός τονίζοντας πως «η μισή αλήθεια δεν μπορεί ποτέ να είναι αλήθεια». «Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει σύστημα απλής αναλογικής, όπως υποστηρίξατε. Αν θέλατε να εφαρμόσετε σύστημα απλής αναλογικής δεν θα προβλέπατε δεύτερο γύρο, ενισχύοντας τα παιχνίδια εξουσίας και συναλλαγής», τόνισε ο κ. Αγοραστός, ενώ σχολιάζοντας το πλεόνασμα της οικονομίας, σημείωσε πως «αυτό το ποσό είναι ακριβώς το ποσό που χρωστάτε στις Περιφέρειες της χώρας».

Δείτε φωτορεπορτάζ:

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Παπαστεργίου / Φωτογραφίες: Μαριαλία Μαγιάκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις