ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

“Μπήκε στο αυλάκι” η κατασκευή αγροτικού μουσείου στο Κιλελέρ – Τι ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού από το μνημείο του Θεσσαλού Αγρότη (φωτό)

Το πρώτο αλλά ουσιαστικότερο βήμα για την δρομολόγηση της κατασκευής του αγροτικού μουσείου στο Κιλελέρ, δίπλα στο μνημείο του Θεσσαλού Αγρότη, τη δέσμευση ποσού 70.000 ευρώ για την επικαιροποίηση της απαιτούμενης μελέτης, ανακοίνωσε το Σάββατο η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, επισκεπτόμενη το ιστορικό μνημείο της εξέγερσης των κολίγων.

Η κ. Κονιόρδου συνοδευόμενη από το δήμαρχο Κιλελέρ κ. Θανάση Νασιακόπουλο και τους δύο Λαρισαίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Άννα Βαγενά και Νίκο Παπαδόπουλο, δήλωσε μεταξύ άλλων πως “ψηφίστηκε μία υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργηθεί ένας χώρος σε συνεργασία με το δήμαρχο και τις υπόλοιπες δυνάμεις όχι μόνο της πολιτείας αλλά και όλης της περιοχής, να φτιαχτεί σε αυτό τον εκπληκτικό χώρο ένα μνημείο κι ένα μουσείο που θα θυμίζει αυτή τη σημαντική στιγμή της εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ, που θα είναι ορόσημο στο αγροτικό κίνημα”.

Η υπουργός Πολιτισμού συνέχισε λέγοντας ότι “εμείς θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη και να δημιουργήσουμε ένα χώρο μαζί με το δήμαρχο εδώ στο Κιλελέρ που να βλέπει το μέλλον. Να υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αγροτική παραγωγή με ένα δημιουργικό τρόπο. Να συνδέσει δηλαδή τον πολιτισμό, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τις εναλλακτικές μορφές αγροτικής παραγωγής.

Με το δήμο Κιλελέρ να έχει ήδη παραχωρήσει έκταση 9 στρεμμάτων δίπλα από το μνημείο του Θεσσαλού Αγρότη για τις ανάγκες του νέου μουσείου, ο κ. Νασιακόπουλος εξήγησε πως “έχουν γίνει μέχρι στιγμής δύο σημαντικά πράγματα. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παραχωρήθηκε ο χώρος, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και συγκεκριμένες παροχές όταν κατασκευαστεί το μουσείο (ύδρευση, ηλεκτροδότηση κλπ). Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό και τους βουλευτές για τη δέσμευση των χρημάτων για την επικαιροποίηση της μελέτης. Πιστεύω μέσα σε ένα χρονικό διάστημα πέντε μηνών να επικαιροποιηθεί η μελέτη, γιατί αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολο πράγμα” κατέληξε.

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγγενά υπογράμμισε πως “επιτέλους δεσμεύτηκαν τα χρήματα στο υπουργείο και ευχαριστούμε την υπουργό για να επικαιροποιηθεί η μελέτη που είχε δεκαπέντε χρόνια ανενεργή. Το ευχάριστο που ανακοινώνουμε σήμερα είναι πως δεσμεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Είναι το πρώτο βήμα αλλά υποσχόμαστε και θα το κρατήσουμε η μελέτη αυτή τη φορά να μη μείνει στα χαρτιά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος τόνισε πως “αυτό το μουσείο γίνεται όχι για να πιάσουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι δουλειά, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και οι αγρότες. Εγώ θα το έλεγχα διαχρονικό μουσείο διότι η αγροτική εξέγερση εδώ είναι η μοναδική στην Ευρώπη και στον κόσμο, με μοναδικό αίτημα “ποιός κατέχει τη γη”.

Αμέσως μετά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, στο δημοτικό κατάστημα Κιλελέρ έλαβε χώρα σύσκεψη για τις λεπτομέρειες κατασκευής του αγροτικού μουσείου.

Δείτε φωτογραφίες:

newsroom onlarissa.gr / φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις