Τιμάται ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Κοιλάδα

Δημοσιεύθηκε στις: 7 Δεκεμβρίου 2017, 13:39

Στην Κοιλάδα της Λάρισας ο Άγιος Σπυρίδων τιμάτε από το 1700 και είναι ο προστάτης του χωριού, όπου κάθε χρόνο προσέρχονται πιστοί από όλη την περιοχή για να τιμήσουν την μνήμη του.

Το εορταστικό πρόγραμμα της Κοιλάδος έχει ως εξής:

Την Δευτέρα 11 Δεκ. στις 5:30 το απόγευμα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την αρτοκλασία του Αγίου και το ιερό κήρυγμα.

Την Τρίτη 12 Δεκ. το πρωί από τις 7:30 θα ψαλεί ο Πανηγυρικός όρθρος και η θεία Λειτουργία. Θα ευλογηθεί και το ύψωμα του Αγίου.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, το Συμβούλιο της Τοπική Κοινότητα Κοιλάδος, και οι κάτοικοι του χωριού θα παραστούν στα εγκαίνια του νέου ιατρικού καταστήματος του χωριού.

Το απόγευμα στις 5:00 θα ψαλεί ο μεθεόρτιος εσπερινός και η παράκληση του Αγίου.

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στην Κύπρο. Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.

Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.

Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Και πράγματι, υπήρξε αληθινός ιερέας του Ευαγγελίου, έτσι όπως τον θέλει ο θείος Παύλος: «Ἀνεπίληπτον, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, τέκνα ἔχοντα ἐν ὑποταγῇμετὰ πάσης σεμνότητας» (Α’ προς Τιμόθεον γ’ 2-7). Δηλαδή ακατηγόρητο, προσεκτικό, εγκρατή, σεμνό, φιλόξενο, διδακτικό, και να έχει παιδιά που να υποτάσσονται με κάθε σεμνότητα. Έτσι και ο Σπυρίδων, τόσο σωστός υπήρξε ως ιερέας, ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.

Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πού στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.

Ο Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: «Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ’ το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό. Όταν δε είπε: «Καὶ τοῦ Υἱοῦ», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε: «Καὶ τοῦἉγίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ