ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Πώς η μόλυνση της ατμόσφαιρας σχετίζεται με την παγκοσμιοποίηση και τους πρόωρους θανάτους

Οι επιστήμονες βρήκαν με ποιον, ακριβώς, τρόπο η μόλυνση της ατμόσφαιρας συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση και επηρεάζει τα προϊόντα και, κατ’ επέκταση, τις ζωές των ανθρώπων, καθώς σχετίζεται με 750.000 και πλέον πρόωρους θανάτους.
Για πολλούς η παγκοσμιοποίηση είναι η επιτομή όλων των πραγμάτων που είναι λάθος στον κόσμο, επιτρέποντας σε πολυεθνικές εταιρίες να μειώνουν τους μισθούς, να καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμη και να αμφισβητούν την ίδια τη δημοκρατία…

Αλλά μια διεθνής ομάδα επιστημόνων τη βάζει στο “εδώλιο” και για ένα άλλο έγκλημα. Τον πρόωρο θάνατο 750.000 ανθρώπων. Βρήκαν ότι 411.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2007, μετά από την εισπνοή σωματιδίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γνωστά ως PM2.5, τα οποία μεταφέρθηκαν από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα PM2.5 – που προκύπτουν από αγαθά και υπηρεσίες, που παράγονται σε ένα μέρος του κόσμου και στη συνέχεια μεταφέρονται ή χρησιμοποιούνται σε άλλο – προκάλεσαν 762.400 πρόωρους θανάτους.

Σύμφωνα με τα όσα γράφονται στο Nature: «Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες, που προκαλούνται από την έκθεση σε μολυσμένο αέρα. Μερικές μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι η πρόωρη θνησιμότητα σχετίζεται με τις τοπικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά η ποιότητα του αέρα μπορεί, επίσης, να επηρεαστεί από την μεταφορά της ρύπανσης.

Το διεθνές εμπόριο συμβάλλει στην παγκοσμιοποίηση των εκπομπών επικίνδυνων μικροσωματιδίων και της ρύπανσης, ως αποτέλεσμα της παραγωγής των αγαθών (και των σχετικών εκπομπών τους) σε μια περιοχή και της κατανάλωσής τους σε μια άλλη. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι διασυνοριακές επιπτώσεις στην υγεία της ρύπανσης από τα PM2.5, που σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο, είναι μεγαλύτερες από εκείνες που συνδέονται με τη μεταφορά των ρύπων σε μεγάλες αποστάσεις».

Ο αριθμός των θανάτων, που σχετίζεται με το παγκόσμιο εμπόριο, αποτελεί περίπου το 22% του συνολικού αριθμού σε παγκόσμιο επίπεδο, που υπολογίζεται σε 3.450.000, από όλες τις πηγές του PM2.5.

healthmag.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις