ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το στοίχημα για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας περνάει μέσα από τη γη και την καινοτομία (φωτό)

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις που άγγιξαν πολλαπλές πτυχές του δυνατού γρίφου της ανάπτυξης στη χώρα μας, ακούστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το liberal.gr με αντικείμενο την αξιολόγηση των δυνατοτήτων και τις προοπτικές  ανάπτυξης της Περιφέρειας  Θεσσαλίας, μέσα από την αγροτική οικονομία, την μεταποίηση και την  επιχειρηματικότητα.

“Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο απαιτεί καινοτομία και εργασία” σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο διευθυντής του liberal.gr, Θανάσης Μαυρίδης. “Εύκολο; Δύσκολο;” Διερωτήθηκε και πρόσθεσε: “Έχω ακούσει πάρα πολλές φορές ότι εδώ στην Ελλάδα έχουμε καινοτομία.

Όσοι όμως έχουν πάει στο Ισραήλ και έχουν παρατηρήσει πόσες εταιρείες υπάρχουν σε σχέση με την καινοτομία και τι έχουν κάνει οι άνθρωποι και μάλιστα σε συνθήκες αντίξοες, καταλαβαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Ενδεχομένως δε χρειαζόμαστε τα δεκανίκια του κράτους, χρειαζόμαστε να έχουμε μία επαφή με την κοινή λογική”.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μέσω skype μίλησε για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο δήμος από κοινού με την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία που επιδιώκει την ένωση της αγροτικής παραγωγής με την ανάπτυξη και την καινοτομία. “Μέσα από τον Ασκληπιό, ακούσαμε τις φωνές του παρελθόντος και να επενδύσουμε πάνω σ’ αυτό το μύθο το επόμενο βήμα μας” αναπτύσσοντας ένα project που αφορά την εξεύρεση εκτάσεων όπου θα καλλιεργηθούν αρωματικά φυτά και βότανα, δημιουργώντας μία αλυσίδα ανάπτυξης όπου θα συνεργάζονται ο πρωτογενής τομέας με τη δευτερογενή παραγωγή, αλλά και τον τουρισμό.

Ιδιαίτερα αφοπλιστικά ήταν τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Κουρέτας, αναζητώντας πιθανόν μία από τις σημαντικότερες πηγές τις σημερινής κρίσης στη χώρα μας. Μίλησε για μία “διαφορετική Ελλάδα”, πίσω στο 1980, εκεί όπου το 41% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος παράγονταν από τη γη, την πρωτογενή και την δευτερογενή παραγωγή. “Νομοί όπως Λάρισα, Καρδίτσα, Πέλλα και Σέρρες είχαν το 67% του ΑΕΠ τους από τη γη. Αυτή τη στιγμή πανελλαδικά έχουμε το 2,9% του ΑΕΠ από την πρωτογενή παραγωγή και το 6,6% από τη δευτερογενή παραγωγή” είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε, πως η περιοχή της Θεσσαλίας “μπορεί να ξαναφτιάξει την οικονομία μας”, διαφωνόντας με την αντίληψη πως η επιστροφή στην παραγωγή θα έρθει με start up επιχειρήσεις στην πληροφορική και στην μικροηλεκτρονική.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΣΘΕΒ Θεσσαλίας Απόστολος Δοντάς, ενώ το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Παιδής, ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Παναγιώτης Νταής, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παναγιώτης Γούλας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος κ.α.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

liberal1 liberal2 liberal3 liberal4 liberal5

Α.Ρ. / Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις