ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα η νέα ΚΑΠ» λέει ο Μάξιμος

Μήνυμα στους «ευρωσκεπτικιστές» έστειλε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε ημερίδα με αφορμή τον εορτασμό του Κιλελέρ.

Στην ημερίδα που είχε ως αντικείμενο τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε πως «η ΚΑΠ είναι αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη της περιφέρειας. Και οι αγρότες μας αποτελούν τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στον αγροτικό τομέα».

Πρόσθεσε πως η νέα ΚΑΠ «παραμένει σημαντική πολιτική για την Ελλάδα και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» υπενθυμίζοντας πως «παρά τις αναπόφευκτες μειώσεις, στην επόμενη επταετία αναμένουμε από τη νέα ΚΑΠ περί τα 3,8 δις ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη,  ενώ οι άμεσες ενισχύσεις αγγίζουν τα 14 δις ευρώ, ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για το εισόδημα των γεωργών και τα δημοσιονομικά της χώρας.

kileler imerida 4

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ορισμένα από τα βασικά σημεία της νέας ΚΑΠ με όφελος για την Ελλάδα είναι:

1. Ο ορισμός των βοσκοτόπων, που συνδέεται με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων στις άμεσες ενισχύσεις, βελτιώνεται και συμπεριλαμβάνει τα μεσογειακά οικοσυστήματα (ξυλώδης βλάστηση). Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, όπου μεγάλες εκτάσεις κινδύνευαν να βρεθούν εκτός ενισχύσεων, προκαλώντας απώλεια σημαντικών πόρων για την κτηνοτροφία.

2. Περιφερειοποίηση: Θα υπάρξει σταδιακή σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων μεταξύ των γεωργών σε κάθε περιφέρεια και μεταξύ των περιφερειών.

3. Το πρασίνισμα των άμεσων ενισχύσεων γίνεται ευκολότερο στην εφαρμογή του για τους έλληνες γεωργούς. Διατηρούνται οι τρεις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει προτείνει η Επιτροπή (διαφοροποίηση των καλλιεργειών, διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων και διατήρηση περιοχών οικολογικής εστίασης), αλλά αναγνωρίζεται η έννοια της «ισοδυναμίας» του πρασινίσματος με πρακτικές όπως η βιολογική γεωργία, που αναγνωρίζονται ως ισοδύναμου αποτελέσματος με το πρασίνισμα, ελαφρύνοντας έτσι τους γεωργούς από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

4. Στη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, προβλέπεται πλήρης εξαίρεση των εκμεταλλεύσεων μέχρι 10 εκτάρια (100 στρέμματα), που απαλλάσσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων γεωργών από το μέτρο, ενώ η  εναλλαγή αφορά δύο καλλιέργειες για τις εκμεταλλεύσεις με 10-30 εκτάρια και τρεις για τις άνω των 30 εκταρίων.  Επίσης, προβλέπονται διάφορες εξαιρέσεις (βοσκότοποι, ρύζι, ψυχανθή κλπ) από την υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου.

kileler imerida 3

Ο Λ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο επικεφαλής του γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στη χώρα μας Λεωνίδας Αντωνακόπουλος έκανε λόγο για «πολλές παρεξηγήσεις υπάρχουν σχετικά με τη νέα ΚΑΠ. Μιλάνε για σταμάτημα των επι8δοτήσεων. Αυτά δεν ισχύουν. Το 40%, εξήγησε, του συνόλου των κοινοτικών πόρων εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Με λιγότερα λεφτά αλλά με πιο στοχευμένες δράσεις με πιο ποιοτικά προϊόντα και πιο αναπτυξιακές πρακτικές, μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα και να φέρει ανάπτυξη και οικονομική ευμάρεια στην περιφέρεια».

Ο ΣΠ. ΔΑΝΕΛΗΣ

Στους  στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εστίασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλης, υποστηρίζοντας πως πλέον «οι δικαιούχοι θα είναι οι ενεργοί αγρότες, αυτοί που πραγματικά που παράγουν προϊόν. Φεύγουμε από το ιστορικό μοντέλο που είχαμε και περνάμε στο περιφερειακό μοντέλο που βάζει στο παιχνίδι και τους νέους αγρότες, εκείνους που δεν είχαν εξασφαλίσει δικαιώματα το 2002 και ενισχύουμε επίσης τους νέους αγρότες γιατί θέλουμε νέο αίμα να έλθει κατ’ επιλογήν στην ύπαιθρο».

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Με σαφείς αιχμές για το θέμα του Αχελώου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υπενθύμισε στις δηλώσεις του πως «γεωργία χωρίς νερό δε γίνεται και πρέπει ένα μέρος του νερού του Αχελώο να έλθει στη Θεσσαλία».

Πρόσθεσε δε, ότι για την περιφέρεια Θεσσαλίας «η γεωργία είναι εθνικό ζήτημα» αφού «ο αγρότης και κτηνοτρόφος πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τη νέα ΚΑΠ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες».

kileler imerida 2

Ο Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στον αγροτικό τομέα στη Θεσσαλία, ο δήμαρχος Κιλελέρ ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων ώστε να μην παρουσιαστούν εικόνες «νεόπτωχων αγροτών».

Είπε μεταξύ άλλων: «αυτές είναι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κάμπο και αν η πολιτεία δεν μεριμνήσει για την ελάφρυνση των παραγωγών, τουλάχιστον από το υπέρογκο κόστος στο κομμάτι της ενέργειας, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα και πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε, σύντομα, εικόνες νεόπτωχων αγροτών, που δε θα έχουν ούτε καν τα απαραίτητα για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Γι’ αυτό απευθύνω δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει, εδώ και τώρα, μία πολιτική για την εξασφάλιση φθηνότερου πετρελαίου και ρεύματος στους αγρότες,  για την εγγύηση της πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό με λογικά επιτόκια, για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, που θα βοηθήσουν ώστε οι παραγωγοί μας να έχουν νερό για να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους τα επόμενα χρόνια.»

Newsroom onlarissa.gr / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις