ΛΑΡΙΣΑ

«Χαμηλές οι αποζημιώσεις στο δήμο Κιλελέρ» υποστηρίζει ο Κομήτσας

Χαμηλές χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, τις τιμές αποζημίωσης των αγροτών του Δήμου Κιλελέρ για ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές σκληρού σιταριού αλλά και βαμβακιού της περιοχής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της φετινής άνοιξης ζητώντας την παρέμβαση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα αδικηθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Ειδικότερα, σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, την οποία κοινοποιεί στη διοίκηση του ΕΛΓΑ και τους βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο κ. Κομήτσας τονίζει:

«Κύριε Υπουργέ

Αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από δεκάδες αγρότες έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Κιλελέρ με αφορμή την κοινοποίηση των τιμών των αποζημιώσεων ανά καλλιέργεια για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της φετινής άνοιξης (σφοδρή χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα) στην περιοχή μας.

Όπως σημειώνουν οι αγρότες, ενώ τα ποσοστά εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ είναι ικανοποιητικά και ανταποκρίνονται στο μέγεθος της απώλειας της παραγωγής δεν ισχύει το ίδιο για την τιμή προϊόντος σε εκτατικές καλλιέργειες, όπως το σκληρό σιτάρι και το βαμβάκι, βάσει της οποίας προκύπτει το τελικό ποσό της αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί σκληρού σιταριού αποζημιώνονται για την απολεσθείσα εσοδεία τους προς 14 λεπτά / κιλό ενώ η μέση εμπορική τιμή του σκληρού σιταριού την τελευταία πενταετία (που λαμβάνεται υπόψιν από τον ΕΛΓΑ για τον προσδιορισμό της τιμής) ήταν σαφώς υψηλότερη.

Εξίσου χαμηλή είναι η τιμή αποζημίωσης και για το βαμβάκι, που κυμαίνεται στα 33 λεπτά / κιλό ενώ την τελευταία πενταετία η μέση εμπορική τιμή του προϊόντος υπήρξε και πάλι πολύ υψηλότερη. Εξάλλου, εντύπωση και πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το σκληρό σιτάρι αποζημιώνεται στην ίδια τιμή (14 λεπτά/ κιλό) με το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι, παρά το γεγονός ότι η μέση εμπορική τιμή της τελευταίες πενταετίας μεταξύ των τριών προϊόντων δεν ήταν σε καμία περίπτωση η ίδια.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι σε άλλες καλλιέργειες πολύ μικρότερης εκτατικής κλίμακας, όπως λ.χ. στα ρεβίθια ή στις φακές, οι τιμές αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ συνάδουν σχεδόν απόλυτα με τη μέση εμπορική τιμή του προϊόντος κατά την τελευταία πενταετία.

Κατόπιν τούτων, οι αγρότες ευλόγως αναρωτιούνται τί ακριβώς συμβαίνει και αν από τον ΕΛΓΑ εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον προσδιορισμό των τιμών αποζημίωσης ανά καλλιέργεια ενώ επισημαίνουν ότι με τις τιμές βάσει των οποίων αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ τις ζημιές στο βαμβάκι και το σκληρό σιτάρι, μετά βίας καλύπτεται το κόστος παραγωγής τους.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των αγροτών μας από τον ΕΛΓΑ για το πώς προέκυψε η τιμή φετινή αποζημίωσης για τις καλλιέργειες βαμβακιού και σκληρού σιταριού αλλά και για τη διερεύνηση του ενδεχομένου αύξησης αυτής της τιμής προκειμένου να μην αδικηθούν οι αγρότες και η τιμή να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς αγροτικών προϊόντων».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις