ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

“Τα λεφτά των… συνεταιριστών θα δίνονται στους αγρότες” είπε από τη Λάρισα ο Μάξιμος

Επίδομα χιλίων ευρώ σε πέντε χιλιάδες οικογένειες αγροτών προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη Λάρισα το πρωί της Δευτέρας (φωτο).

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων εξηγώντας  πως “είναι αδιανόητο να συνεχίζεται η παράλογη οικονομική ενίσχυση των αγροτικών οργανώσεων, την ώρα που η ελληνική κοινωνία ‘ματώνει’ από την ανάγκη λήψης επώδυνων, πλην αναγκαίων μέτρων για να ορθοποδήσει η χώρα. Προχωρούμε σε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο. Καταρχήν είχαμε πει σε βάθος πενταετίας, από το 2007 έως και σήμερα. Όμως, ύστερα από οδηγία του πρωθυπουργού ο έλεγχος επεκτείνεται από το 1994 έως σήμερα, προκειμένου να μην υπάρχει καμία υπόνοια, καμία σκιά, κανένα ερωτηματικό στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Όλα αυτά τα χρόνια δίνονται χρήματα πλουσιοπάροχα από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Από το 1994 έως και σήμερα ανέρχονται σχεδόν στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ”.

Εξήγησε μάλιστα πως “τα χρήματα αυτά πλέον θα δίδονται στις πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές , που τα έχουν περισσότερο ανάγκη”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε πως προκειμένου να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της αποτελεσματικότητας από τη χρήση αυτών των χρημάτων, ζητήθηκε η συνδρομή του ΣΔΟΕ, του σώματος επιθεωρητών ελεγκτών δημόσιας διοίκησης και του οικονομικού εισαγγελέα.

Για το επίδομα υποστήριξε ότι “τις επόμενες μέρες θα συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των πολυτέκνων για να αποφασιστεί πως θα διατεθούν τα χρήματα αυτά σε εκείνους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη”.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα ορίζονται κάθε χρόνο ανάλογα με τα έσοδα του ΕΛΓΑ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τα ακριβή έσοδα του Ασφαλιστικού Οργανισμού. Με μία πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν θα κυμανθούν γύρω στα 158 εκατ. Ευρώ.

Τέλος, ο Λαρισαίος υπουργός επανέλαβε πως μέσα στον Οκτώβριο επίκειται η καταβολή του 50 % της ενιαίας ενίσχυσης, της τάξεως του 1,1 δις. ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Θεούλη / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις