Συλλήψεις δορυφορικών “πειρατών” στη Λάρισα

Δημοσιεύθηκε στις: 1 Αυγούστου 2012, 18:18

Σε επτά συλλήψεις οδήγησε μεγάλη  αστυνομική επιχείρηση σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο Κρήτης και Κω, για δορυφορική “πειρατεία” τηλεοπτικού σήματος.

Συνολικά συνελήφθησαν επτά άτομα για υποκλοπή, αποκρυπτογράφηση και παράνομη διανομή τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος, μέσω διαδικτύου, ενώ σε βάρος ακόμα τεσσάρων ατόμων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα ίδια αδικήματα.

Πρόκειται συνολικά για εννέα  ημεδαπούς και  αλλοδαπούς, ηλικίας από 37 έως 64 ετών. Σύμφωνα με εκτίμηση της συνδρομητικής  εταιρείας το ποσό της οικονομικής ζημίας από την συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα ξεπερνά τις 890.000 ευρώ, συνυπολογιζομένης της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από Φ.Π.Α. και το ποσοστό, που προβλέπει η υφιστάμενη Σύμβαση μεταξύ των δύο μερών. Η οικονομική ζημία που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο τα έτη 2008, 2009 και 2010, από περιπτώσεις παράνομης διανομής τηλεοπτικού σήματος, ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Καταγγελίες

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με δορυφορική «πειρατεία» και παράνομη διανομή τηλεοπτικού σήματος συνδρομητικού καναλιού σε μεγάλο αριθμό παράνομων συνδρομητών.

Από την ενδελεχή ηλεκτρονική έρευνα, εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των εμπλεκόμενων προσώπων. Όπως διαπιστώθηκε από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα, οι κατηγορούμενοι διαμοίραζαν το κωδικοποιημένο τηλεοπτικό σήμα σε τουλάχιστον (1.018) επιβεβαιωμένους χρήστες του διαδικτύου, που κατείχαν ειδικές συσκευές αποκωδικοποίησης.

Κατασχέθηκαν

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα των κατηγορούμενων, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•    πενήντα δύο  δορυφορικοί δέκτες με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο

•    δέκα οκτώ  σκληροί δίσκοι

•    οκτώ  φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές

•    μία συσκευή μόντεμ – ρούτερ

•    δεκατέσσερις αναγνώστες – προγραμματιστές καρτών

•    είκοσι τέσσερις κάρτες θέασης δορυφορικών καναλιών

•    έντυπο υλικό που αποδεικνύει την διενέργεια της καταγγελλόμενης παράνομης δραστηριότητας εκ μέρους των κατηγορουμένων

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στις τοπικές Εισαγγελικές Αρχές.

Παράλληλα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για τη διερεύνηση της υπόθεσης όσο αφορά στο φορολογικό σκέλος και τα συναφή αδικήματα.

Σύμφωνα με έκθεση της συνδρομητικής  εταιρείας, η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο, τα έτη 2008, 2009 και 2010, από την  παράνομη διανομή τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος, μέσω διαδικτύου, ανέρχεται στο ποσό των -17.089.920- ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ