ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Ζητιάνος» του Αντρέα Καρκαβίτσα στο «Θεσσαλικό Θέατρο»

 Το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ»  εγκαινιάζοντας την περίοδο της νέας Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, ξεκινάει με δύο μετακλήσεις με θεματικό άξονα «Η Ελληνική ύπαιθρος στην Πεζογραφία».

«Ο Ζητιάνος» του Αντρέα Καρκαβίτσα  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή με τον Λεωνίδα Κακούρη στον ρόλο του Τζιριτόκωστα  ο οποίος ανενδοίαστα εξαπατά  ανθρώπους, πατώντας πάνω στις φοβίες και τις αγωνίες τους  και σπέρνει την καταστροφή σε ένα ολόκληρο χωριό.

Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο της προσάρτησης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881 και της δημιουργίας των νέων συνόρων του Ελληνικού κράτους. Αυτά τα χρόνια αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν το σημαντικότερο ζήτημα ήταν η διάδοχη κατάσταση των περιουσιών των Τούρκων που αποχωρούσαν πλέον από τη Θεσσαλία και πουλούσαν την περιουσία τους στους λίγους πλούσιους Έλληνες, με αποτέλεσμα οι φτωχοί κολίγοι να χάνουν τώρα και τα λίγα προνόμια που είχαν. Η ανακατάταξη του πλούτου ακολουθεί πάντα ένα μεγάλο πόλεμο και πάντα εις βάρος των αδυνάτων. Κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την αμάθεια, την έλλειψη μόρφωσης και τις προλήψεις, καθιστώντας τον άνθρωπο έρμαιο και αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε πανούργου, επιτήδειου και ισχυρού.  

Αυτό λοιπόν που καθιστά την ιστορία αυτή επίκαιρη, παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις του ανθρώπου, είναι η «εν δυνάμει»  βούλησή του να αντιστέκεται στο κακό, σε αυτό που θέλει να τον αφομοιώσει, να τον καταστρέψει, να τον εξαφανίσει; Εξετάσεις που οι Έλληνες ως λαός έχουν στα γονίδιά τους να δίνουν πολύ συχνά και άλλοτε να χάνουν, άλλοτε να κερδίζουν, πάντα όμως να αγωνίζονται για να το επιτύχουν.

Η παράσταση φιλοξενείται στο «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ»,  26 και 27 Φεβρουαρίου  9.00μ.μ.

Συντελεστές

Διασκευή: Κική Κουβαρά

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου

Σκηνογραφία-Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Χορογραφίες-επιμέλεια κίνησης: Άννα Απέργη

Επιμέλεια φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής

Κατασκευή σκηνικού-μάσκες: Περικλής Πραβήτας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Δενδρινού

Κλαρίνο-Ντουντουκ: Γιώργος Δούσος

Διεύθυνση Παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρης Παπακώστας, Γιώτα Τσιότσκα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ: «MASTERCLASS»

Επίσης στα πλαίσια των παραστάσεων θα πραγματοποιηθούν, την:

-Τρίτη 27 Φεβρουαρίου  6.00μμ – Σεμινάριο  για Εκπαιδευτικούς με Θέμα:

«Ο Ζητιάνος» & την –Τετάρτη 7 Μαρτίου  6.00μ.μ Σεμινάριο με θέμα: «Η Μαζώχτρα»     

 «Δραματοποίηση της πεζογραφίας» Οι δημιουργοί της παράστασης, ο/η σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί θα μοιραστούν με τους εκπαιδευτικούς που θα δηλώσουν συμμετοχή την εμπειρία τους από τη δραματοποίηση της πεζογραφίας και τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη δημιουργία των παραστάσεων καθώς και τους λόγους που προέκριναν τις συγκεκριμένες πρακτικές σκηνικές λύσεις.

Το σεμινάριο έχει στόχο να μεταφέρει γνώση στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και επανατροφοδότηση στους καλλιτέχνες για την πρόσληψη του θεατρικού κειμένου.

(Η συμμετοχή είναι δωρεάν  με σειρά προτεραιότητας – κρατήσεις θέσεων στο: 2410-533417).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις