ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τίμησαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος – Συγκινητική εκδήλωση στη Λάρισα (φωτο)

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας, στην πλατεία Εβραίων, και συνεχίστηκε στην Ιερά Συναγωγή Λάρισας με ομιλίες και χαιρετισμούς.

Κοινό σημείο σε όλες τις ομιλίες ήταν το «ποτέ ξανά». Να μη βιώσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο.

Ποιο συγκεκριμένα ο κ. Καλογιάννης στην ομιλία του είπε « σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στους συμπολίτες μας, που δολοφονήθηκαν με βάναυσο τρόπο, όχι για κάτι που έκαναν, αλλά για αυτό που ήταν. Αυτή είναι η μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος για μένα. Γι’αυτό πρέπει να επαγρυπνούμε, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επανάληψής του. Οι ναζιστικές και ακραίες αντιλήψεις, που συχνά εκμεταλλεύονται τα πατριωτικά φρονήματα ακόμη και των συμπατριωτών μας, δεν πρέπει να βρίσκουν να βρίσκουν πεδίο έκφρασης.»

Η κ. Πυργιώτη στην ομιλία της τόνισε τη σημασία της «συγνώμης» που θα έπρεπε να ζητήσουν όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα. Αναλυτικά είπε « όταν με κάλεσαν εδώ για να μιλήσω για το γεγονός αυτό, σκεφτόμουν τι να πω που δεν έχουν ήδη πει άλλοι. Σαν δημοσιογράφος έπρεπε να βάλω ένα τίτλο και πάνω σε αυτό να πατήσω. Ο τίτλος αυτός ήταν η λέξη «συγνώμη». Μια συγνώμη που πρέπει να ζητήσουν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συγνώμη επίσης, πρέπει να ζητήσουν όσοι στήριξαν ενεργά ή παθητικά, το τερατώδες αυτό ιδεολόγημα του Γ’ Ράιχ. Τέλος, συγνώμη πρέπει να ζητήσουν όσοι εκείνες τις ημέρες, ενώ υποψιάζονταν, γνώριζαν ή διαβίωναν ότι ξεκινούσε η συστηματική 1η φάση αυτού του σχεδίου εξόντωσης, σιώπησαν, αδιαφόρησαν ή δεν βοήθησαν, ενώ μπορούσαν.»

Η εκδήλωση έκλεισε με το άναμμα 6 κεριών στην μνήμη των 6000000 θυμάτων του Ολοκαυτώματος, από την τελευταία Λαρισαία επιζήσασα των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Δείτε φωτο:

Μαριαλία Μαγιάκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις