ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο τα κόκκινα δάνεια

Στην Αθήνα θα βρίσκεται από σήμερα και έως και την Τετάρτη η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο, με έμφαση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Η σιδηρά κυρία του SSM θα μείνει στην Ελλάδα έως την Τετάρτη και θα συναντήσει τους εκπροσώπους των τραπεζών, την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η επίσκεψή της Νουί αποκτά ενδιαφέρον δεδομένης της κρίσιμης συγκυρίας για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές της με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθυστερεί, τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών συσσωρεύονται και, μαζί με αυτά, γιγαντώνεται το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) –ζήτημα που εμπίπτει ειδικά στις αρμοδιότητες του Ενιαίου Μηχανισμού Σταθερότητας (SSM).

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο SSM παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των κόκκινων δανείων και ήδη οι υπηρεσίες του έχουν εκφράσει ανησυχίες εξαιτίας της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017.

Στελέχη του SSM διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 και παρακολουθούν στενά το ζήτημα στην Ελλάδα. Προς το παρόν, πάντως, η κατάσταση φαίνεται πως είναι ελεγχόμενη, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα.

Η Ντανιέλ Νουί επισκέπτεται επισήμως τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης σε ετήσια βάση, προκειμένου να ενημερωθεί, κυρίως από την τοπική εποπτική αρχή, εν προκειμένω την Τράπεζα της Ελλάδος, για την κατάσταση των τραπεζών. Για τον SSM είναι σημαντικό να υλοποιηθούν μια σειρά από αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με αιχμή το καθεστώς λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης.

ependisinews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις