ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ συλλήψεων υπόπτων για τρομοκρατία στη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία προέβη σε αριθμό ρεκόρ συλλήψεων για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία στον χρόνο με λήξη στις 31 Μαρτίου 2015, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στον χρόνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκαν 299 συλλήψεις για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, μια αύξηση 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων το Σεπτέμβριο του 2001», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως τονίζεται, ο προηγούμενος μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων που σχετίζονταν με την τρομοκρατία (246) είχε καταγραφεί στον χρόνο που έληξε τον Μάρτιο του 2006 και κάλυπτε και την χρονική περίοδο κατά την οποία συνέβησαν οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου του 2005, στοιχίζοντας τις ζωές 52 ανθρώπων.

Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός Βρετανών πολιτών έχει συλληφθεί με κατηγορίες που συνδέονται με την τρομοκρατία. Το 2014, υπολογίζεται πως ήταν το 78% όλων των συλληφθέντων συγκριτικά με μόλις 52% στο χρόνο που τελείωνε τον Μάρτιο του 2011.

Τον Ιούλιο του 2000 το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον πρώτο αντιτρομοκρατικό νόμο της χώρας, αντικαθιστώντας την προσωρινή αντιτρομοκρατική νομοθεσία, διευρύνοντας τον ορισμό της τρομοκρατίας και δίνοντας περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία να σταματά και να ελέγχει ανθρώπους για τον οποιοδήποτε λόγο μέσα σε «ζώνες ασφαλείας».

Έπειτα από την εφαρμογή του νόμου, η βρετανική αστυνομία έχει συλλάβει περίπου 3.000 ανθρώπους για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις