ΛΑΡΙΣΑ

Εκδρομή της ΚΝΕ στα Αμπελάκια

Εκδρομή στα ιστορικά Αμπελάκια πραγματοποιεί η Τ.Ο. Υπαίθρου Λάρισας της ΚΝΕ την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:

11:00 π.μ. Το ραντεβού είναι στο “Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 – 1949”
Θα ακολουθήσει ξενάγιση στο Μουσείο
Στην συνέχεια θα προβληθεί στον χώρο του Μουσείου βίντεο της ΚΝΕ για το πως “παρουσιάζεται η ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα σχολικά βιβλία” και θα ακολουθήσει συζήτηση
Μεσημερινό Γεύμα στην πλατεία του χωριού
16:00 Αναχώρηση

Για δηλώσεις συμμετοχής (ώστε να οργανωθεί η μετακίνηση) στις κατά τόπους οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο: 2410 – 251878.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΚΝΕ σημειώνει τα παρακάτω: “Σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν θα διαβάσεις ποτέ ότι παιδιά σαν εμάς ήταν οι ΕΠΟΝίτες, οι νέοι κομμουνιστές που οργάνωσαν την Αντίσταση. Τα βάλανε με τους φασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους, πριν και μετά το 1945. Πάψανε να φοβούνται όταν μπήκαν στον αγώνα. Γιατί μόνο μέσα σ’ αυτόν τον αγώνα νιώθεις τη δύναμη που αναβλύζει απ’ τη συλλογικότητα, μέσα στον αγώνα για την κατάργηση των εκμεταλλευτών καταλαβαίνεις ότι κάθε θυσία είναι μικρή, λίγη. Γιατί σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είσαι ένας. Είσαι ένας για όλους και όλοι για έναν.

Στο παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στα Αμπελάκια, στην περιοχή του Κισσάβου, εκδόθηκαν στα χρόνια της Κατοχής πάνω από 80 εφημερίδες του ΕΑΜ και 58 του ΚΚΕ, περισσότερα από 160 περιοδικά της ΕΠΟΝ, δεκάδες δελτία ειδήσεων και βιβλιαράκια και χιλιάδες προκηρύξεις, τρικ;

Η λειτουργία του παρέμεινε κρυφή ακόμα και μετά την απελευθέρωση από τους κατακτητές, και αποκαλύφθηκε μόλις το 1985;

Υπήρχε συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι, που σχημάτιζε κρυψώνα όπου τοποθετούνταν οι εφημερίδες και τα άλλα υλικά;

Το σπίτι του αγωνιστή Θανάση Χαμαϊδή, κληροδοτήθηκε στο ΚΚΕ και έγινε μουσείο που αποκαλύπτει τους αγώνες του λαού όλη την περίοδο 1940-1949 στην περιοχή του Κισσάβου αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

Δήλωσε συμμετοχή στην εκδρομή-επίσκεψη της ΚΝΕ στο «Μουσείο Αμπελακίων Περιόδου 1940-1949»

Κυριακή 26 Οκτωβρίου
Στις 11:00 το πρωί στο χώρο του Μουσείου

Έλα να συζητήσουμε και να διδαχτούμε από ένα διαφορετικό «μάθημα» για το λαό και τους αγώνες του. Ένα μάθημα από αυτά που δεν βρίσκουν «θέση» ή διαστρεβλώνονται στα σχολικά βιβλία.

Έλα μαζί μας ! Για να συναντήσουμε όλους αυτούς, που παιδιά σαν εμάς τότε γράψανε αυτήν την Ιστορία. Ότι γράφτηκε με αίμα δεν σβήνει με βρώμικο μελάνι.

Έλα να γνωρίσουμε τους εκατοντάδες, που ρισκάροντας τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους απλόχερα, τα έδωσαν όλα και τα κέρδισαν όλα. Αυτοί είναι οι αληθινοί νικητές. Γιατί χαμένος δεν είναι κανένας αγώνας. Γιατί ο σπόρος καρπίζει πάντα κι ας μας λένε κάποιοι πως τίποτα δεν αλλάζει.

Θέλουμε να τους μοιάσουμε! Συνεχίζουμε!

Θα ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκίνησαν. Θα φτιάξουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις