ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το σημερινό δημοψήφισμα στη Σκωτία

Θα πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ανεξαρτησία οι Σκωτσέζοι;

Θα γραφτεί η 18η Σεπτεμβρίου στα βιβλία της Ιστορίας ως η μέρα που “πέθανε” το Ηνωμένο Βασίλειο; Η τύχη του βρίσκεται στα χέρια των περίπου 170.000 χιλιάδων αναποφάσιστων που δεν ξέρουν αν στο σημερινό δημοψήφισμα θα πουν “ναι” ή “όχι” στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη ψηφοφορία, δείχνουν πως τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά ρευστά, με τους υποστηρικτές της παραμονής στην Ένωση να είναι σε ποσοστό λίγο πάνω από το 50% και εκείνους που θέλουν ανεξαρτησία να πλησιάζουν, αλλά να μη φτάνουν, το 50%.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, έδειξε ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Η YouGov αναφέρει ότι από τη δημοσκόπηση φαίνεται πως η πλειονότητα των ανδρών που ερωτήθηκαν τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δημοσκόπηση της YouGov διεξήχθη σε δείγμα 3.237 ψηφοφόρων μεταξύ 15 και 17 Σεπτεμβρίου.

Σε άλλη δημοσκόπηση, από την εταιρεία Survation για λογαριασμό της σκωτσέζικης εφημερίδας Daily Record, φαίνεται πως το ποσοστό των Σκωτσέζων πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 53%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη και σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φτάνει το 47%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 9% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι.

(newsit.gr)

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις