ΛΑΡΙΣΑ

Εκτιμήσεις εξπρές για τις ζημιές στα μήλα της Αγιάς

Την επίσπευση των διαδικασιών τόσο για την εκτίμηση του ύψους των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη ανεμοθύελλα στις καλλιέργειες μήλου της Αγιάς όσο και για την εξατομίκευσή τους, ζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεόδωρο Σαρρή σε επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώθηκε ότι ήδη γεωπόνοι επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές και καταγράφουν τις ζημιές.

Για το ίδιο θέμα ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε σήμερα συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος του μετέφερε το βασικό αίτημα των παραγωγών της περιοχής για γρήγορες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις.

Στη συνάντηση έγινε γενικότερη συζήτηση για την προστασία των καλλιεργειών του Δήμου Αγιάς από τα καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Χαρακόπουλος εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα που υπέβαλε ο κ. Γκουντάρας εκ μέρους όλων των Δήμων με συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας (όπως είναι τα αντιχαλαζικά «κανόνια»), να δοθεί δηλαδή παράταση στη σύμβαση που έχουν με τον ΕΛΓΑ (τους παρέχει υλικά και τεχνικό έλεγχο) και η οποία εκπνέει στις 31/12/2012. Ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε από τον κ. Σαρρή να εξεταστεί το αίτημα στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του οργανισμού.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γκουντάρας ζήτησε να ενισχυθεί η αντιχαλαζική προστασία των καλλιεργειών του Δήμου Αγιάς και με εναέρια μέσα. Ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι το αίτημα θα εξεταστεί το 2013 όταν και εκπνέει η σύμβαση που έχει ο ΕΛΓΑ για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να είναι θετική στην επέκταση της εναέριας κάλυψης.

Τέλος, στη συνάντηση ο κ. Γκουντάρας έθεσε και το αίτημα των παραγωγών να εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η εμβάπτιση των μήλων σε διφαινυλαμίνη. Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι έχουν γίνει ήδη συσκέψεις στο Υπουργείο με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και επιστημόνων, ενώ για το θέμα το ΥπΑΑΤ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών – μελών της ΕΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις