ΛΑΡΙΣΑ

«Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για Συρία και Ιράν»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης η Επιτροπή Λάρισας της ΕΕΔΥΕ

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, «απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα για άμεση, μαζική καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε και οι σύμμαχοί τους κατά της Συρίας και του Ιράν.

Αμερικάνικα αεροπλανοφόρα συγκεντρώνονται στην περιοχή, εντείνεται η κινητικότητα στη βάση της Σούδας, πληθαίνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια, δυναμώνουν οι απειλές των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σ. Αραβίας, του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, αλλά και τα κράτη της περιοχής επεμβαίνουν συστηματικά στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και εκμεταλλεύονται τη σύγκρουση στη χώρα αυτή για να δικαιολογήσουν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Με αφορμή την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, το ΝΑΤΟ ζεσταίνει τις μηχανές του πολέμου και με τη συμμετοχή και της ελληνική κυβέρνησης καταστρώνει επιθετικά σχέδια στο όνομα της δήθεν «ατλαντικής αλληλεγγύης».

Στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας, η Ε.Ε πατρονάρει ανοιχτά, χρηματοδοτεί και παρέχει πλήρη πολιτική υποστήριξη στις «ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία».

Καταγγέλλουμε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 του Ιούνη για τη Συρία και το Ιράν, που με υποστήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης σηματοδοτούν κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών στην περιοχή.

Από τη μια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. εντείνουν τις κυρώσεις και απειλές για ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση αν δεν περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για ανατροπή της Συριακής κυβέρνησης μέσα από την αποκαλούμενη «ήπια, ειρηνική μετάβαση», ενώ από την άλλη με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εντείνουν τους εκβιασμούς και τις απειλές επιβάλλοντας εμπάργκο (από 1η Ιούλη) στο πετρελαϊκό εφοδιασμό από το Ιράν χωρών της Ε.Ε. Γεγονός που θα έχει αρνητικές συνέπειες κατά των λαών όπως και του ελληνικού. Την ίδια στιγμή αναπτύσσουν τα πυρηνικά όπλα και στηρίζουν το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας έχει αναδείξει το προηγούμενο διάστημα, πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, η ευρύτερη περιοχή, είναι πεδίο έντονου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των θαλάσσιων οδών.

Η καπιταλιστική κρίση τροφοδοτεί και δυναμώνει τους ανταγωνισμούς για την κατάκτηση νέων αγορών και μεγαλύτερης κερδοφορίας των μονοπωλίων. Εξάλλου η ίδια η ιστορία αποδεικνύει πως η πολιτική που εκμεταλλεύεται τους λαούς για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων οικονομικών ομίλων οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Πάει πολύ να μιλάνε στο όνομα των λαών οι δυνάστες, που καταδικάζουν τους λαούς στην ανεργία και στη φτώχια, που εξαπολύουν πολέμους και επεμβαίνουν σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης για να ελέγξουν τις αγορές, για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του λαού της. Αυτός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την πορεία της χώρας του, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να κρίνουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Ο λαός μας μαζί με την καθημερινή μάχη για το μισθό και τη σύνταξη, τα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, έχει υποχρέωση να πάρει αποφασιστικά μέρος στον αγώνα ενάντια στην επίθεση κατά της Συρίας και του Ιράν, για να αποτραπεί η με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αιματοκύλισμα που προετοιμάζεται στην περιοχή μας.

Ένας πόλεμος στη Συρία ή το Ιράν θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής. Θα σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι, θα ξεσπιτωθούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που θα αναζητήσουν την τύχη τους στη μετανάστευση, στην προσφυγιά.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας της ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση. Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.

Να απαιτήσουμε μαζικά από την κυβέρνηση:

•             Να μην παραχωρηθεί ούτε γη, ούτε αέρας, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, μετατρέποντας την Ελλάδα και πάλι σε ορμητήριο εναντίον άλλων λαών της περιοχής. Να μη χρησιμοποιηθεί το Στρατηγείο της Λάρισας, όπως και η βάση στη Σούδα. Να μην τηρηθεί καμιά «συμβατική υποχρέωση» που εμπλέκει την Ελλάδα με τον έναν ή άλλο τρόπο σε πιθανό πόλεμο.

•             Να επιστραφούν τώρα τα Ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

•             Να ακυρωθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας μας με το Ισραήλ».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις