Συνταγές
Λαζάνια με κιμά

Κλασική ιταλική comfort food συνταγή με πλούσια σάλτσα κιμά, λιωμένα τυριά και κρεμώδη μπεσαμέλ. Ψήνονται στον φούρνο μέσα σε λαδόκολλα, παραμένοντας ζουμερά και γεμάτα άρωμα. Ιδανικό φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι!
Υλικά
Για τη σάλτσα κιμά
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1.250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή μισό μοσχάρι – μισό χοιρινό)
-
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένο
-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
2 καρότα ψιλοκομμένα
-
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
-
2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
2 συσκ. ντομάτες αποφλοιωμένες (800 γρ.)
-
1 φλ. κρασί
-
2 δαφνόφυλλα
-
1 κλων. θυμάρι
-
2 κλων. μαϊντανό
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 φλ. γάλα (προαιρετικά)
Για την κρέμα
-
1½ λίτρο γάλα
-
6 κ.σ. κορν φλάουρ
-
50 γρ. βούτυρο
-
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
¼ φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
-
1 αυγό
Για το ταψί
-
1 συσκ. λαζάνια
-
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
-
150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
-
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σάλτσα κιμά
-
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε τον κιμά με το μπέικον 7–8΄ να αλλάξει χρώμα.
-
Προσθέτουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε 4–5΄. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ.
-
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
-
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και λίγο νερό. Σιγοβράζουμε με καπάκι για 1 ώρα και 30΄ μέχρι να μελώσει.
-
Προαιρετικά, προσθέτουμε το γάλα προς το τέλος. Αλατοπιπερώνουμε.
Κρέμα
-
Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο και λίγο αλάτι.
-
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
-
Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο. Μόλις κρυώσει λίγο, ενσωματώνουμε το αυγό και το τυρί.
Συναρμολόγηση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C αέρα.
-
Σε λαδωμένο ταψί 24×35 εκ., στρώνουμε κρέμα στον πάτο.
-
Ακολουθούμε στρώσεις: σάλτσα κιμά → λαζάνια → τυριά → κρέμα. Επαναλαμβάνουμε 6 στρώσεις.
-
Στο τέλος καλύπτουμε με κρέμα και κιμά, πασπαλίζουμε με τυριά.
-
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε 40΄.
-
Αφαιρούμε τα καλύμματα και ψήνουμε άλλα 10΄ να ροδίσει.
-
Αφήνουμε να σταθεί 15΄ πριν το κόψουμε.
💡 Tips
-
Η σάλτσα πρέπει να είναι ζουμερή, όχι στεγνή.
-
Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή μπαχάρι για πιο ανατολίτικη γεύση.
-
Αν θέλετε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, βάλτε μισό κιμά γαλοπούλας.
govastileto.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις