Συνταγές
Κοτόσουπα αυγολέμονο: Η πιο κλασική και αγαπημένη ελληνική συνταγή

Είναι θρεπτική, ζεσταίνει το σώμα και την ψυχή, και φέρνει στο τραπέζι την πιο οικεία γεύση της ελληνικής κουζίνας. Η κοτόσουπα αυγολέμονο είναι ιδανική για τις κρύες μέρες, για όταν είμαστε άρρωστοι, αλλά και για τις οικογενειακές, γιορτινές συγκεντρώσεις. Με πλούσιο ζωμό, μαλακό κοτόπουλο, αρωματικά λαχανικά και το χαρακτηριστικό λεμονάτο φινίρισμα, αυτή η σούπα είναι σκέτη απόλαυση.
Τι θα χρειαστείς:
-
1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1.800 γρ., κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής ή χωριάτικο)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο
-
2 φύλλα δάφνης
-
5 κόκκους μαύρο πιπέρι
-
2-3 κλωνάρια σέλινο
-
3 καρότα (1 ολόκληρο και 2 κομμένα σε μικρούς κύβους)
-
150 γρ. ρύζι (νυχάκι ή καρολίνα)
-
Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο ξινή θέλεις τη σούπα)
-
2 μεγάλα αυγά
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βήμα – βήμα εκτέλεση:
-
Προετοιμασία κοτόπουλου
Πλύνε καλά το κοτόπουλο και αφαίρεσε εντόσθια αν υπάρχουν. Μπορείς να τα φυλάξεις για άλλη χρήση. Αλατοπιπέρωσέ το καλά και τοποθέτησέ το σε μια βαθιά κατσαρόλα. -
Μαγείρεμα ζωμού
Κάλυψε το κοτόπουλο με νερό και πρόσθεσε το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, το σέλινο, τους κόκκους πιπεριού και το ολόκληρο καρότο. Φέρε σε βρασμό, ξαφρίζοντας την επιφάνεια από τους αφρούς. Στη συνέχεια, σιγόβρασε με μισοσκεπασμένο καπάκι για περίπου 1 ώρα, μέχρι να βγάλει το κοτόπουλο τα αρώματά του και να μαγειρευτεί πλήρως. -
Σούρωμα και προετοιμασία ρυζιού
Βγάλε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και άφησέ το να κρυώσει λίγο για να το ξεψαχνίσεις. Σούρωσε τον ζωμό για να αφαιρέσεις τα λαχανικά και τα καρυκεύματα και επανατοποθέτησέ τον στην κατσαρόλα. -
Προσθήκη λαχανικών και ρυζιού
Ρίξε τα κομμένα καρότα και το ρύζι στον ζωμό και σιγόβρασε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. -
Ετοιμασία αυγολέμονου
Σε ένα μπολ χτύπησε τα αυγά με σύρμα μέχρι να γίνουν αφράτα. Ρίξε σταδιακά τον χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Πάρε 3-4 κουταλιές από τον καυτό ζωμό και πρόσθεσέ τες σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει. -
Ολοκλήρωση της σούπας
Ρίξε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τον ζωμό και ανακάτεψε απαλά. Ζέστανε για 1-2 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να βράσει, ώστε να «δέσει» η σούπα. -
Σερβίρισμα
Μπορείς να σερβίρεις τη σούπα είτε σκέτη, είτε προσθέτοντας κομματάκια από το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο σε κάθε πιάτο. Μην ξεχάσεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το τελείωμα!
govastileto.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις