Συνταγές
Σπανακόπιτα με Σφολιάτα και Φέτα

Από τις πιο κλασικές και αγαπημένες πίτες της ελληνικής κουζίνας, η σπανακόπιτα δεν χρειάζεται συστάσεις. Σε αυτή την εκδοχή, το τραγανό φύλλο σφολιάτας δίνει μια πιο αφράτη και χορταστική υφή, ενώ η φέτα στη γέμιση δίνει αλμυρή νοστιμιά που ισορροπεί τέλεια με τα αρωματικά και το σπανάκι.
✅ Υλικά για ένα μέτριο ταψί:
-
2 φύλλα σφολιάτας (αποψυγμένα αν είναι κατεψυγμένα)
-
1 κιλό φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο
-
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
-
½ ματσάκι μαϊντανός ή δυόσμος, ή και συνδυασμός
-
400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
-
2 αυγά
-
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο (συν λίγο ακόμα για το ταψί)
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1 κρόκος αυγού για επάλειψη
👩🍳 Εκτέλεση Βήμα-Βήμα:
-
Σοτάρισμα λαχανικών
Σε μεγάλο τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι. Αλατοπιπέρωσε ελαφρώς και μαγείρεψε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να μειωθεί ο όγκος του. Μόλις είναι έτοιμο, στράγγισε καλά για να απομακρύνεις τα περιττά υγρά. -
Ετοιμασία γέμισης
Μετάφερε το μαγειρεμένο μείγμα σε ένα μπολ. Πρόσθεσε τον άνηθο, τον μαϊντανό ή τον δυόσμο, τη θρυμματισμένη φέτα και τα αυγά. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν η φέτα είναι πολύ αλμυρή, μπορείς να μην προσθέσεις άλλο αλάτι. -
Προετοιμασία ταψιού
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Άλειψε ελαφρώς ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώσε το πρώτο φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. -
Γέμιση & σκέπασμα
Άπλωσε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο και σκέπασε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αν περισσεύει ζύμη στις άκρες, δίπλωσέ την προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα «στεφάνι» γύρω από την πίτα. -
Επάλειψη & ψήσιμο
Άλειψε την επιφάνεια με τον χτυπημένο κρόκο αυγού και χάραξε απαλά την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να κόψεις μέχρι κάτω. Ψήσε για περίπου 45–55 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα η σφολιάτα. -
Ξεκούραση & σερβίρισμα
Μόλις βγει από τον φούρνο, άφησέ την να σταθεί για 10 λεπτά ώστε να κόβεται πιο εύκολα. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
govastileto.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις