Συνταγές

Κοτόπουλο με κυδώνια: Η πιο αρωματική γεύση του φθινοπώρου

Τα κυδώνια είναι από τα φρούτα που «σημαίνουν» φθινόπωρο και συνδυάζονται υπέροχα με πιάτα όπως το κοτόπουλο, προσφέροντας έναν γλυκόξινο τόνο που απογειώνει τη γεύση. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη αρώματα και υφές, ιδανική για ένα κυριακάτικο τραπέζι ή ένα δείπνο με φίλους.


Υλικά:

  • 1 μεγάλο κυδώνι

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 μέτριο κοτόπουλο, τεμαχισμένο

  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

  • 2 κ.σ. ωμά, ανάλατα αμύγδαλα

  • 1 ξύλο κανέλας

  • 1 κ.σ. μέλι

  • ½ κ.γ. τζίντζερ (σε σκόνη)

  • ½ κ.γ. κύμινο (σε σκόνη)

  • Λευκό πιπέρι

  • 3-4 ίνες σαφράν, μουλιασμένες σε λίγο ζεστό νερό

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι


Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία κυδωνιού: Καθαρίζεις το κυδώνι, αφαιρείς κουκούτσια και κόβεις στη μέση. Τρίβεις καλά με τον μισό χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει. Το αχνίζεις για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και το αφήνεις να κρυώσει πριν το κόψεις σε φέτες.

  2. Θωράκισμα κοτόπουλου: Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρεις το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφαιρείς και το αφήνεις στην άκρη.

  3. Σοτάρισμα βάσης: Στο ίδιο σκεύος, προσθέτεις το κρεμμύδι και το αφήνεις να μαλακώσει. Ρίχνεις τα αμύγδαλα και την κανέλα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.

  4. Καραμέλωμα κυδωνιού: Σε καθαρό σκεύος ή την ίδια κατσαρόλα, προσθέτεις το υπόλοιπο λάδι και το μέλι. Μόλις το μέλι αρχίσει να καραμελώνει, ρίχνεις μέσα τις φέτες κυδωνιού και τις σοτάρεις προσεκτικά μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζεις το κυδώνι και το αφήνεις στην άκρη.

  5. Μαγείρεμα: Προσθέτεις στην κατσαρόλα τα μπαχαρικά (τζίντζερ, κύμινο, λευκό πιπέρι), το ξύσμα λεμονιού και το νερό με το σαφράν. Ξαναβάζεις μέσα το κοτόπουλο με το κρεμμύδι και τα αμύγδαλα. Προσθέτεις και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Σκεπάζεις και αφήνεις να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά.

  6. Τελική φάση: Στο τελευταίο εικοσάλεπτο, προσθέτεις ξανά τα κυδώνια και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσει καλά το κρέας.

  7. Σερβίρισμα: Διορθώνεις το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρεις με φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι και λίγες σταγόνες λεμόνι για έξτρα ένταση.


Tip: Συνόδεψε με ρύζι μπασμάτι ή ένα αρωματικό πουρέ για τέλεια ισορροπία γεύσεων.

govastileto.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις