Συνταγές
Οσομπούκο με λαχανικά – Κλασική ιταλική νοστιμιά στο πιάτο σου

Το οσομπούκο είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που μυρίζουν «παραδοσιακή κουζίνα» και φέρνουν στο τραπέζι όλη τη ζεστασιά ενός σιγομαγειρεμένου φαγητού. Προέρχεται από τη Λομβαρδία της Ιταλίας και στηρίζεται στο μοσχαρίσιο κότσι με το κόκαλο – εκεί που το μεδούλι δίνει έξτρα γεύση και βάθος στη σάλτσα. Σε αυτή την εκδοχή, το μαγειρεύουμε με λαχανικά για ένα πλήρες, αρωματικό και πλούσιο αποτέλεσμα.
🛒 Υλικά (για 4 μερίδες)
-
4 κομμάτια οσομπούκο (μοσχαρίσιο κότσι με κόκκαλο και μεδούλι)
-
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
-
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη φρέσκια ντομάτα
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 ποτήρι λευκό κρασί
-
1 φύλλο δάφνης
-
500 ml ζωμός βοδινού (ή απλό νερό)
-
Ελαιόλαδο
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά, για το τελείωμα)
-
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
👩🍳 Εκτέλεση
-
Προετοιμασία κρέατος
Αλατοπιπερώνεις καλά τα κομμάτια του οσομπούκο. Σε βαθιά κατσαρόλα ή πλασοτέ, ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κομμάτια μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα αποσύρεις προσωρινά σε πιάτο. -
Σοτάρισμα λαχανικών
Στο ίδιο σκεύος, προσθέτεις λίγο επιπλέον λάδι (αν χρειάζεται) και σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. -
Χτίζουμε τη γεύση
Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας και τον «καίς» ελαφρώς για 1-2 λεπτά. Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ. -
Το μαγείρεμα ξεκινά
Προσθέτεις την ντομάτα, το φύλλο δάφνης και τον ζωμό. Επαναφέρεις το οσομπούκο στην κατσαρόλα, φροντίζοντας τα κομμάτια να είναι σχεδόν σκεπασμένα από τη σάλτσα. Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις και αφήνεις να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες. Το κρέας πρέπει να γίνεται σχεδόν λιώνει με το πιρούνι. -
Σερβίρισμα
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, πασπαλίζεις με φρέσκο μαϊντανό και –αν θέλεις– λίγο ξύσμα λεμονιού για δροσιά.
🍽️ Συνοδευτικά
Το οσομπούκο σερβίρεται παραδοσιακά με ριζότο Milanese (με σαφράν), αλλά ταιριάζει εξίσου καλά με πουρέ πατάτας, παπαρδέλες ή ακόμη και φρέσκο, τραγανό ψωμί για βούτες στη σάλτσα.
✨ Extra tip
Αν έχεις χυτοσιδηρό σκεύος ή πήλινη γάστρα, μπορείς να συνεχίσεις το μαγείρεμα στον φούρνο στους 160°C για τις 2 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι πιο «μαζεμένο» και τα υγρά γίνονται πιο δεμένα.
govastileto.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις