Συνταγές
Κεφτεδάκια με κριθαράκι στον φούρνο (γιουβέτσι)

Ένα πιάτο για όλη την οικογένεια, με αφράτα κεφτεδάκια και ζουμερό κριθαράκι που λιώνει στο στόμα. Ιδανικό για το Κυριακάτικο τραπέζι!
✅ Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:
-
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
-
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση με προζύμι)
-
1 κρεμμύδι
-
1 ώριμη ντομάτα
-
1 κουταλιά σούπας ξίδι
-
1 αυγό
-
1 κουταλάκι ξηρός δυόσμος
-
1 κουταλάκι ξηρή ρίγανη
-
Μισό ματσάκι φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Ελάχιστο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή το ψήσιμο
Για το κριθαράκι:
-
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
-
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
-
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
-
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
-
2 συσκευασίες ντοματάκια κονκασέ ή 3 φρέσκες ώριμες ντομάτες
-
2 κόκκοι μπαχάρι
-
1 μικρό φύλλο δάφνης
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1½ λίτρο ζεστό νερό (περίπου 6 φλιτζάνια)
-
100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε κυβάκια
👨🍳 Εκτέλεση
🔹 Προετοιμασία των κεφτέδων
-
Βάζουμε τον κιμά σε μπολ και περιχύνουμε με το ξίδι για να μαλακώσει.
-
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, θρυμματίζουμε την ψίχα και την κρατάμε.
-
Λιώνουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και την ντομάτα και τα προσθέτουμε στον κιμά.
-
Ρίχνουμε μέσα το αυγό, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.
-
Ζυμώνουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Τέλος, προσθέτουμε το ψωμί και ζυμώνουμε ξανά.
-
Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για μισή ώρα, να δέσουν οι γεύσεις.
-
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα ψήνουμε σε λίγο λάδι στο τηγάνι ή στον φούρνο στους 220°C για περίπου 15 λεπτά.
🔹 Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
-
Πολτοποιούμε τις ντομάτες (αν χρησιμοποιούμε κονσέρβα) ή τρίβουμε τις φρέσκες.
-
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
-
Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ζεστό νερό, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.
-
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
🔹 Στήνουμε το γιουβέτσι
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
-
Βάζουμε την καυτή σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά.
-
Τοποθετούμε από πάνω τα κεφτεδάκια και τα κυβάκια τυριού.
-
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
-
Μόλις τελειώσει το ψήσιμο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το φαγητό μέσα στον σβηστό φούρνο για 10-15 λεπτά να «σταθεί» και να απορροφήσει τα υγρά του.
🍽️ Σερβίρισμα & Συμβουλές
-
Σερβίρεται ζεστό, με το κριθαράκι να είναι μαλακό αλλά όχι λασπωμένο.
-
Αν κατά το ψήσιμο «τραβήξει» πολλά υγρά, προσθέστε λίγο ακόμα νερό για να παραμείνει ζουμερό.
-
Μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα από πάνω για έξτρα γεύση.
govastileto.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις