Συνταγές

Καλτσόνε Ιταλικό στο σπίτι

Το καλτσόνε είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πίτα. Είναι ένα κομμάτι ιταλικής ψυχής, γεμάτο αρώματα, γεύσεις και παράδοση. Σκέψου μια πίτσα, διπλωμένη σαν μισοφέγγαρο και γεμάτη λιωμένο τυρί, τραγανό ζαμπόν και ντομάτα.

Τώρα μπορείς να φτιάξεις σπιτικό καλτσόνε σαν αυτό της Ιταλίας, με κάθε λογής λαχταριστή γέμιση – αλλαντικά, τυριά, λαχανικά. Εγώ σου έχω εδώ το πιο γευστικό καλτσόνε που θα σε συνοδεύει όλες τις ώρες της ημέρας.

Καλτσόνε Ιταλικό στο σπίτι

Καλτσόνε Ιταλικό στο σπίτι

Καλτσόνε σπιτικό – Η συνταγή

  • Σε ενα μπολ βάζουμε το νερό,τη μαγιά και το μέλι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι,ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το μπολ.

  • Το αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζουμε ψυγείο για 16 έως 24 ώρες.

Για το ζυμάρι

  • Σε ενα μπολ βάζουμε το νερό (700 ml) και προσθέτουμε το πρώτο ζυμάρι το χθεσινό που φτιάξαμε.

  • Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης(όχι σύρμα) στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο απ το αλεύρι,μετά αλάτι ,ανακατεύουμε και μετά όλο το υπόλοιπο αλεύρι,ανακατεύουμε με σπάτουλα και στη συνέχεια μεταφέρουμε στον πάγκο μας.

  • Αναδιπλώνουμε με τα χέρια μας συνεχώς μέχρι να γίνει ενα ζυμάρι,θα κολλάει ,κάντε το μια μπάλα,αφήστε το σκεπασμένο στον πάγκο όπως ειναι με ενα μπολ για 15-20 λεπτά.

  • Ξεσκεπάζουμε βάζουμε ελαιόλαδο στο χέρι λίγο .πιάνουμε συνεχώς απ τη μέση και αναδιπλώνουμε κρατώντας τον πάνω λαδωμένη πλευρά πάντα πάνω.με λίγα διπλώματα θα γίνει τέλειο.

  • Σε ενα λαδωμένο λίγο όμως μπόλ βάζουμε όλο το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί κλειστό για 30 λεπτά.

  • Έπειτα βάζουμε το ζυμάρι στο πάγκο,πάντα η πάνω πλευρά πάνω,ελαιόλαδο στο χέρι και χωρίζουμε την ζύμη στα 3.

  • Αν φτιάχνετε πίτσα θα βγάλει 10 ζυμάρια, Πλάστε τις μπάλες αλλά πάντα με δίπλωμα όχι ζύμωμα,σαν να κάνετε μπαλόνι πρέπει να ειναι, οι ενώσεις πάντα από κάτω.

  • Βάζουμε σε ενα αλευρωμένο ταψί τις μπάλες (λαδώνουμε λίγο πάνω)και τις αφήνουμε σκεπασμένες με μεβράνη για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το καλτσόνε

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι με το αλεύρι,αυτο θα χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε το ζυμάρι.

  • Βάζουμε λίγο μείγμα στον πάγκο μας και ανόιγουμε με τα δάχτυλα λίγο το ζυμάρι, το κάνουμε στρογγυλό,βγάζουμε το περιττό αλεύρι απ τον πάγκο.

  • Γεμίζουμε με τα υλικά στην μισή πλευρά,κλείνουμε σαν φεγγάρι και κλείνουμε καλά τις ενώσεις

  • Κάνουμε ενα μικρό άνοιγμα στο κέντρο πάνω της ζύμης για να βγαίνει ο ατμός,βάζουμε σάλτσα τομάτας από πάνω ,λίγο μίξερ τυριών,λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 6 λεπτά στους 250 βαθμούς. Βγάζουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε.

  • Υ.γ είτε θέλετε να βάλετε πίτσα είτε καλτσόνε ή οτιδήποτε χρησιμοποιήστε μια πέτρα και βάλτε τη για 40 λεπτά στον φούρνο στους 250 να κάψει καλά.

The post Καλτσόνε Ιταλικό στο σπίτι appeared first on Πέτρος Συρίγος.

Πηγή: petros-syrigos.com

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις