ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Βόλος: Διακομιδές με δανεικά ασθενοφόρα

Διακομιδές με δανεικά… ασθενοφόρα κάνουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ Βόλου. Από τα οκτώ συνολικά οχήματα και τη μία ειδική μονάδα, που ανήκουν στον τομέα του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας Βόλου, πέντε οχήματα έχουν βγει εκτός μάχης…, καθηλωμένα σε συνεργεία. Μάλιστα ένα από αυτά έχει παροπλιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όποτε ο «Daniel» σφυροκοπούσε την πόλη και τον νομό!

Κατά τη διάρκεια μίας δραματικής διακομιδής ασθενούς στην περιοχή «Καζανάκι» στη Νέα Ιωνία, το ασθενοφόρο με το πλήρωμα εγκλωβίστηκε σε μεγάλο όγκο νερών, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή βλάβη.

Εκτοτε μεταφέρθηκε σε συνεργείο της αντιπροσωπείας στην Καρδίτσα για επισκευή. Οι πληροφορίες λένε πως μόλις πριν από λίγες μόλις μέρες έπεσαν οι υπογραφές και δόθηκε το πράσινο φως για να μπορέσει το εξουσιοδοτημένο συνεργείο να προχωρήσει σε αποκατάσταση της βλάβης.

Η διαδικασία για τις επισκευές στα οκτώ οχήματα που είναι πλέον «εκτός υπηρεσίας» έχει περάσει μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης», μέσα από ατέρμονες και ατελέσφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αντί να επισπεύδονται σε ειδικές υπηρεσίες όπως είναι το ΕΚΑΒ, ακολουθούν ρυθμούς χελώνας, δυσχεραίνοντας σε πολύ σημαντικό βαθμό το έργο του Εθνικού Κέντρου.

Τα «ετοιμοπόλεμα» ασθενοφόρα της δύναμης του ΕΚΑΒ Βόλου όσο παραμένουν παροπλισμένα πέντε οχήματα είναι μόνο 3 και η ειδική μονάδα, γι’ αυτό, προκειμένου να φέρει εις πέρας τον μεγάλο όγκο διακομιδών που έχει να διαχειριστεί, πραγματοποιεί διακομιδές με δανεικά ασθενοφόρα από το ΕΚΑΒ Τρικάλων.

Σημειώνεται πως ο τομέας ΕΚΑΒ Βόλου εκτός από τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, καλείται να εξυπηρετήσει τη μεταφορά ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Βόλου αφενός και αφετέρου τις διακομιδές από και προς τα Κέντρα Υγείας του νομού, όπου οι βάρδιες οδηγών ασθενοφόρων τη μισή μέρα είναι ακάλυπτες τις περισσότερες φορές του μήνα.

Επίσης εξυπηρετούνται οι καθημερινές διακομιδές ασθενών εκτός νομού, όπως επίσης η μεταφορά αίματος από την Αιμοδοσία στα ΚΤΕΛ, αλλά και η μεταφορά νεφροπαθών όποτε χρειαστεί. Κι όλα αυτά με τα μισά ασθενοφόρα εκτός λειτουργίας.

«Πρόκειται για μία κατάσταση τραγική. Αδυνατούμε πλέον να καταλάβουμε γιατί οι διαδικασίες καθυστερούν τόσο, με αποτέλεσμα τα αυτονόητα να μην είναι δεδομένα», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω ο Απόστολος Σαμαράς, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ν. Μαγνησίας.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς θέτει και το θέμα της υποστελέχωσης, που γίνεται ακόμη εντονότερο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς αρκετοί διασώστες επιλέγουν να αποσπαστούν στα νησιά για οικονομικούς λόγους (εκτός έδρας).

Οι «μάχιμοι» διασώστες στο ΕΚΑΒ Βόλου ανέρχονται σε 35 περίπου, καθώς οι υπόλοιποι για λόγους υγείας απασχολούνται σε άλλα πόστα (τηλεφωνικό κέντρο κ.α..). Ο μέσος όρος των πληρωμάτων είναι 50 χρόνια, ενώ αρκετοί οδεύουν το επόμενο διάστημα προς τη συνταξιοδότηση. «Εάν δε γίνουν σύντομα προσλήψεις θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», εκτίμησε ο πρόεδρος και επισήμανε πως η διοίκηση του φορέα θα πρέπει να επιληφθεί άμεσα του θέματος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες