ΛΑΡΙΣΑ

Στο εδώλιο για τον θάνατο της 5χρονης στη Λάρισα – Κατηγορούμενοι τρεις γιατροί, τι συνέβη με τις εξετάσεις αίματος

Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο της 5χρονης Αικατερίνης Γκαβούτσικου προσδιορίστηκε τελικά για τις 16 Ιουνίου 2024 η δίκη που τόσο αναμένει η οικογένεια της ανήλικης, προκειμένου να φωτιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η μαθήτρια του 13ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, έσβησε έπειτα από διήμερη νοσηλεία στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, στις 5 τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου του 2020.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας παραπέμπονται – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» συνολικά πέντε ως κατηγορούμενοι εκ των οποίων, τρεις γιατροί (ιδιώτης και νοσοκομειακοί), ένας υπάλληλος νοσοκομειακού εργαστηρίου και μια πραγματογνώμονας για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια με ενέργεια και με παράλειψη, για ψευδή ιατρική πιστοποίηση, για ψευδή βεβαίωση, για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, για ψευδή πραγματογνωμοσύνη, καθώς και για ηθική αυτουργία σε ψευδή πραγματογνωμοσύνη.

Στην πλούσια δικογραφία της υπόθεσης, πέραν του πλήθους των εκθέσεων, των γνωμοδοτήσεων, των ΕΔΕ κ.α. εγγράφων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάσταση των εξετάσεων αίματος (σ.σ. όπως και του σχετικού παραπεμπτικού στο Εργαστήριο) της 5χρονης, με την ημερομηνία και την ώρα που παραγγέλθηκε η εξέταση καλλιέργειας αίματος να αποτελεί μάλιστα ξεχωριστό αντικείμενο της προανάκρισης που διενήργησε τότε το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας.

Με την Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα αδικήματα στην παραπεμπτική της πρόταση, να σημειώνει επ’ αυτού ότι «η εσφαλμένη γενική αίματος να λειτουργήσει στο αρχικό στάδιο αποπροσανατολιστικά για τους θεράποντες παιδίατρους αναφορικά με τη διάγνωση της λοίμωξης και να τους κατευθύνει αρχικά σε διάφορα νοσήματα πλην της μικροβιακής λοίμωξης, με συνέπεια» η «ανήλικη ασθενής να αποβιώσει τη 19-22020 λόγω σηπτικής καταπληξίας επί εδάφους λοίμωξης στρεπτοκοκκικής αιτιολογίας» όπως αναφέρεται η αιτία θανάτου στο ιατροδικαστικό πόρισμα.

«ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΠΥΡΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Υπενθυμίζεται πως με μια λιτή ανακοίνωση, το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου 2020 η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έδιναν τις πρώτες πληροφορίες για τον θάνατο του κοριτσιού, σημειώνοντας ότι «στις 17/2/2020 εισήχθη στις 13:00 κοριτσάκι 5 ετών στην Παιδιατρική Κλινική κατόπιν παραπομπής από ιδιώτη παιδίατρο, μετά από συνεχιζόμενη πυρετική κίνηση από εβδομάδας. Στις 19/2/2020 απεβίωσε στις 5:00 το πρωί, αιφνιδίως. Ζητήθηκε νεκροψία – νεκροτομή και αναμένουμε το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η κατάσταση της 5χρονης, όπως δηλώθηκε τουλάχιστον από τους γιατρούς, εμφανιζόταν ως σταθερή, όταν στη 1.30 τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου «παρουσίασε υπερδιέγερση και ανησυχία» με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται συνεχώς, εξέλιξη που οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση να διακομιστεί σε Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Κάτι που τελικά δεν συνέβη αφού στις 4.50′ τα ξημερώματα η κατάσταση της 5χρονης επιδεινώθηκε και «σε ημιλυπόθυμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο εξεταστήριο της κλινικής» όπου έχασε τις αισθήσεις της. Τελικά παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από γιατρούς και άλλων ειδικοτήτων που μετέβησαν στην Παιδιατρική Κλινική προκειμένου να συνδράμουν, η 5χρονη δυστυχώς έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Εφημερίδα Ελευθερία / Βαγγέλης Κακάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες