ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις για να δεις αν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος

Πολλοί έχουμε αναρωτηθεί εάν είμαστε στ’ αλήθεια ευτυχισμένοι ή μας κυριεύει το άγχος. Μάθε λοιπόν ότι ένας στους τρεις ερωτηθέντες σε μελέτη που διεξήχθη από την κλινική του Κλίβελαντ κατέταξε πώς η ψυχική του υγεία είναι χαμηλή. Το 45% είπε ότι είχε άγχος την προηγούμενη εβδομάδα. Το 36% είπε ότι είχε βιώσει θλίψη ή κατάθλιψη.

Φυσικά και υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το στρες και το άγχος ώστε να βλέπουμε το πραγματικό συναίσθημα της ευτυχίας. Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε εαυτό μας είναι:

Προσπαθείς να παραμένεις θετικός ή χαρούμενος;

Μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Positive Psychology έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμπίπτουν σε μία από τις δύο βασικές κατηγορίες:

Κάποιοι εστιάζουν στο να είναι ευτυχισμένοι. Η ευτυχία είναι ο στόχος τους: Σκέφτονται την ευτυχία, ακόμα και σε στιγμές που νιώθουν ευτυχισμένοι. Όταν δεν είναι ευτυχισμένοι, νομίζουν ότι αποτυγχάνουν. Ως αποτέλεσμα, όταν έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικά συναισθήματα τείνουν να παλεύουν και να αξιολογούν τον εαυτό τους ως σχετικά δυστυχισμένο.

Άλλοι επικεντρώνονται στο να παραμείνουν θετικοί. Η θετικότητα είναι ο στόχος τους: Ψάχνουν τρόπους να νιώθουν και να παραμείνουν θετικοί. Δομούν την ημέρα τους γύρω από τα θετικά και την αποφυγή των αρνητικών. Ως αποτέλεσμα, όταν συμβαίνουν πράγματα, τείνουν να βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα ως μέρος της ζωής.

Γιατί είναι καλύτερα να παραμένουμε θετικοί

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology διαπίστωσε ότι η συναισθηματική ποικιλομορφία – η ποικιλία και η αφθονία των συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι – είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ψυχικής και σωματικής υγείας. Παραδόξως, αν θέλεις να είσαι πιο χαρούμενος, μερικές φορές χρειάζεται να νιώσεις λίγο λυπημένος. Και αυτό μην σε τρομάζει. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και να μετατρέψεις τα αρνητικά συναισθήματά σου σε δράση. ‘Αλλωστε δεν μπορείς να ελέγξεις τι σου συμβαίνει, αλλά μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιδράς.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις