ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οφειλόμενο χρέος σε όσους βοήθησαν τον Ελληνισμό» η έκθεση «Οι Φιλέλληνες και η προσφορά τους στους αγώνες του Έθνους» που εγκαινιάστηκε στη Λάρισα (φωτό – βίντεο)

Η επίσημη έναρξη της έκθεσης με τίτλο «Οι Φιλέλληνες και η προσφορά τους στους αγώνες του Έθνους» δόθηκε σήμερα, το απόγευμα της Τετάρτης, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα της προσωπικής συλλογής του ιδιώτη συλλέκτη Συνταγματάρχη ε.α κ. Βασιλείου Νικόλτσιου και υλικά εποχής της περιοχής Θεσσαλίας, ευγενικής διάθεσης και επιμέλειας του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

«Την πολύ σπουδαία δουλειά του συλλέκτη κ. Νικόλτσιου πλαισιώνουν αντικείμενα φιλελληνικά από τις συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, ακριβώς για να αναδείξουν την σπουδαιότητα του κινήματος που αναδείχθηκε στην Ευρώπη προς χάριν των Ελλήνων για ανεξαρτησία» τόνισε η διευθύντρια του Μουσείου κα Φανή Καλοκαιρινού.

«Είναι ένα οφειλόμενο χρέος σε όλους αυτούς που κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 βοήθησαν τον Ελληνισμό. Μέσα από την έκθεση βλέπουμε πως ξεκίνησε το φιλελληνικό ρεύμα στη διάρκεια της Επανάστασης, τα φιλελληνικά κομιτάτα. Τέλος, μπορούμε να δούμε πως έβλεπαν οι Φιλέλληνες την Ελλάδα μέσα από όσα αποφθέγματα μας άφησαν παρακαταθήκη» σημείωσε ο κ. Νικόλτσιος.

Όπως εξήγησε «υπάρχουν ακόμη Φιλέλληνες, άνθρωποι εμποτισμένοι με τα ιδανικά της Αρχαίας Ελλάδος, αγαπούν την Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση τη βοηθούν. Τους έχουμε ανάγκη, κι η έκθεση αυτή δηλώνει ακριβώς πως δε πρόκειται να τους ξεχάσουμε».

Σκοπός της έκθεσης, είναι η ανάδειξη της ηθικής και υλικής συμπαράστασης των φιλελλήνων κατά την περίοδο πριν και κατά την ελληνική επανάσταση του 1821.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στο χώρο μέχρι τις 26 Απριλίου με ωράριο λειτουργίας καθημερινά από 10:00 έως 13:00 και 19:00 έως 20:30.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες