ΛΑΡΙΣΑ

Innovation Hive: Εργαστήρια Art Therapy για την Ψυχική Ενδυνάμωση των Νέων

Εσύ γνωρίζεις για το Art Therapy και τις θεραπευτικές του ιδιότητες; Ξέρεις πώς η θεραπευτική μέθοδος Artivism μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικές πτυχές του εαυτού σου;

Ο καλλιτεχνικός ακτιβισμός, ο συνδυασμός δηλαδή της τέχνης και ακτιβισμού, μέσω δημιουργικών και καλλιτεχνικών μεθόδων έκφρασης, οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση με σκοπό τη δημιουργία σημαντικών αλλαγών στην κοινωνία.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν την αφορμή για τη διεξαγωγή ενός βιωματικού εργαστηρίου, απο την Innovation Hive, με στόχο την ψυχική μας ενδυνάμωση. Στις 19 & 20 Μαρτίου δυο μοναδικοι χώροι, ο Μύλος του Παππά και ο Πολυχώρος Τέχνης των Εκδόσεων Πρεβέντη, φιλοξένησαν μια σειρά δραστηριοτήτων που στόχευαν στην ενδυνάμωση και στην προώθηση της ισότητας των φύλων μέσα από τη δημιουργική έκφραση, η οποία αποτέλεσε το όχημα για την προσωπική μας ανάπτυξη.

Οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο Μύλο του Παππά ενσωμάτωσαν θεραπευτικές μεθόδους όπως αυτή των Puppets (Θεραπεία μέσω κατασκευής κούκλας) και του Πηλού. Σε αυτό το workshop κληθήκαμε να συναντήσουμε τους δικούς μας, προσωπικούς ήρωες. Μέσω της εφαρμογής της θεραπευτικής Ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας Gestalt, κατασκευάσαμε μια θεατρική κούκλα (ως εργαλείο), και δώσαμε μορφή στους δικούς μας θρύλους και στις δυνατότητες που τους συνοδεύουν.  Το Workshop πραγματοποιήθηκε υπο την κατεύθυνση της ειδικού ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας Λιάνας Δάκτυλα.

Οι συμμετέχοντες του Workshop κατασκευάζουν αντικείμενα σημαντικά για αυτούς με πρώτη ύλη τον πηλό

Στη συνέχεια ο Φάνης Μπουχλαριώτης, μουσικός με ειδίκευση στη Μουσικοθεραπεία, ανέλαβε τη σκυτάλη, κάνοντας μια εισαγωγή στον κόσμο της μουσικοθεραπείας. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις όπως, η Δύναμη της Αναπνοής, Μουσικός Αυτοσχεδιασμός και Δημιουργική σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες μπορεσαν να εκφράσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματά τους μέσω της μουσικής, να διευρύνουν τις εμπειρίες και την αυτογνωσία τους, να βελτιώσουν την κοινωνικότητά τους και να αξιοποιήσουν την δημιουργικότητά τους. Στόχος του εργαστηρίου ήταν η επαφή με την μουσική και τις θεραπευτικές της ιδιότητες, η αποφόρτιση από τα άγχη της καθημερινότητας και η ενίσχυση της δημιουργικότητας μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού. Το workshop της πρώτης ημέρας ολοκλήρωσε το Εργαστήρι χορού προσωπικής ενδυνάμωσης. Εκει με τον συντονισμό της  καθηγήτριας χορού, Λυδίας Χαύδα, και τον αυτοσχεδιασμό προσπαθήσαμε να οραματιστουμε μια ιδανική κοινωνία.

Στο Workshop Μουσικοθεραπείας ανακαλύψαμε τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής
Μέσω του χορού δώσαμε κίνηση και ρυθμικότητα σε όσα μας ενδυναμώνουν

Το δευτερο Session των εργαστηρίων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον Πολυχωρο Τεχνης των Εκδόσεων Πρεβέντη. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν Image & Movement Theatre απο τη Θεατρολόγο Ειρήνη Γκότση, καθώς και Relaxation (yoga) and drawing απο την Yoga Instructor Αγλαια Μπεκιωτη. Με τη αξιοποίηση τεχνικών του θεάτρου και της Yoga,  καταφέραμε να δημιουργήσουμε αφηγήσεις με το σώμα μας οι οποίες αναπαρέστησαν τις προσωπικές μας ιστορίες, συναισθήματα, ιδέες και σχέσεις. Ενισχύσαμε τους βαθύτερους προβληματισμούς μας και την προσωπική ανάπτυξη του εαυτού μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο!

Κλείσαμε με ένα session Yoga Nidra, μία δυναμικής μορφής yoga

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, διαδραμάτισε το Ευρωπαϊκό έργο της Innovation Hive, Take Part, το οποίο μας βοήθησε να δώσουμε φωνή και έκφραση σε εκείνα τα σημεία του εαυτού μας που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες