ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αυξήθηκαν πάνω από 50% οι μαθητές στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία – Η Λάρισα ανάμεσα στις περιοχές με τις μεγαλύτερες επενδύσεις

Στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία αυξήθηκαν πάνω από 50% οι µαθητές σε τρία χρόνια. Παράλληλα, αυξάνονται και τα δίδακτρα. Η στατιστική λειτουργεί και ως δείκτης (έλλειψης) εµπιστοσύνης στη δηµόσια παιδεία, καθώς πολλοί γονείς προτιµούν να υποβληθούν σε οικονοµικές θυσίες παρά να στείλουν το παιδί τους σε δηµόσιο σχολείο.

Ο Γιώργης –εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελµατίας– και η Aννα, αρχιτέκτων, ήδη ψάχνουν για την 3 χρόνων κόρη τους σχολείο. ∆ύσπιστοι µε το δηµόσιο σχολείο της γειτονιάς τους, στο Παγκράτι, έχουν καταλήξει πως η λύση είναι το ιδιωτικό. Και δεν είναι οι µόνοι.

Τα τελευταία χρόνια το κύµα των γονιών που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση «φουσκώνει». Και µάλιστα, κρίνοντας από τις αναφορές στελεχών της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην «Κ», το οικονοµικό στάτους των ενδιαφερόµενων γονιών δεν είναι πάντα υψηλό. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν θυσίες για να προσφέρουν στα παιδιά τους ποιοτική εκπαίδευση σε συνθήκες ασφάλειας. Και αυτό αποδεικνύεται όχι µόνο από την αύξηση των µαθητών σε ιδιωτικά σχολεία αλλά και από τη µεγάλη ζήτηση για µια θέση στα δηµόσια πρότυπα και πειραµατικά σχολεία.

Για του λόγου το ασφαλές, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Η Ελλάδα µε αριθµούς Ιανουάριος – Μάρτιος 2024», και στις δύο βαθµίδες οι αριθµοί των µαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι ανοδικοί σε τριετή βάση. Μάλιστα, υψηλότερη είναι η αύξηση στα νηπιαγωγεία και τα δηµοτικά, που αποτελούν την είσοδο ενός παιδιού στη δωδεκαετή εκπαίδευση. Συγκεκριµένα, στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία το 2019 φοιτούσαν 15.982 µαθητές. Τρία χρόνια αργότερα, το 2022, 24.264 µαθητές είχαν επιλέξει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, µε την αύξηση να «κλείνει» στο 51,8%. Από την άλλη, στα δηµόσια νηπιαγωγεία το 2019 φοιτούσαν 138.762 µαθητές και το 2022 153.108, ποσοστιαία άνοδος 10,33%. Εισήλθαν, δηλαδή, στις αίθουσες των νηπιαγωγείων πολύ περισσότερα νήπια, υπερκαλύπτοντας ακόµη και την τυχόν µείωση των τετράχρονων λόγω υπογεννητικότητας. Βέβαια, σε απόλυτους αριθµούς η αύξηση των αριθµών αποδίδεται στην πλήρη εφαρµογή της υποχρεωτικότητας της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Oµως, η διαφορά των ποσοστών ανόδου µεταξύ δηµόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτυπώνει την τάση στις επιλογές των γονιών αλλά και τις ελλείψεις της δηµόσιας εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα και τα στοιχεία για τα δηµοτικά σχολεία επιβεβαιώνουν τη στροφή προς τα ιδιωτικά. Στα δηµόσια δηµοτικά ο αριθµός των µαθητών µειώθηκε το 2022 σε σχέση µε το 2019 κατά 8,5% (από 593.673 σε 543.398 µαθητές). Στα ιδιωτικά τις αντίστοιχες χρονιές ο αριθµός των µαθητών αυξήθηκε κατά 6,8% (από 38.027 σε 40.634).

Το ίδιο συµβαίνει στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Στα δηµόσια γυµνάσια το 2018 (χρονιά αναφοράς της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ) φοιτούσαν 297.293 µαθητές και το 2021 311.111 (αύξηση 4,64%), και τις ίδιες χρονιές στα ιδιωτικά γυµνάσια φοιτούσαν 15.311 και 17.471 µαθητές (αύξηση 14,1%). Παράλληλα, στα δηµόσια γενικά λύκεια υπάρχει µείωση των µαθητών κατά 7,1%. Το 2018 φοιτούσαν 231.610 µαθητές και το 2021 215.182, ενώ τις ίδιες χρονιές στα ιδιωτικά γενικά λύκεια φοιτούσαν 14.201 και 15.113 µαθητές (αύξηση 6,4%).

Σε άλλες πόλεις

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει µεγάλη κινητικότητα για ίδρυση νέων ιδιωτικών σχολικών µονάδων, ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή. Μάλιστα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Χαράλαµπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος του Συνδέσµου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), αυτό παρατηρείται όχι µόνο στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια. Ενδεικτικά, την τελευταία διετία έχουν ανοίξει νέα ιδιωτικά σχολεία σε Κόρινθο και Λάρισα, ενώ στα σκαριά είναι σε Ιωάννινα, Χανιά και Αττική. «Η πολιτική σταθερότητα και η άµβλυνση της οικονοµικής αβεβαιότητας αποτελούν παράγοντες που επιτρέπουν στους γονείς να επιλέξουν ένα ιδιωτικό σχολείο», παρατηρεί ο κ. Κυραϊλίδης. Συνολικά, στην Ελλάδα το 2022 λειτουργούσαν 1.167 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και στις δύο βαθµίδες, µε 9.995 εκπαιδευτικούς (ο αριθµός είναι αυξηµένος κατά 14% σε σχέση µε τους 8.761 του 2019).

«Το αποφασίσαµε διότι ο κλάδος επιδεικνύει αναπτυξιακή σταθερότητα τη στιγµή που υπάρχει ανάγκη ποιοτικών σχολείων. Κοιτάξτε πόσοι µαθητές στην Αττική θα δώσουν εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία, µε τις θέσεις να υπολείπονται κατά πολύ των αιτήσεων», παρατήρησε µιλώντας στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Χατζητέγας, στέλεχος οµίλου που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέµβριο του 2027 νέο ιδιωτικό σχολείο. «Oλα τα ιδιωτικά σχολεία έχουν πληρότητα και παρατηρούµε ότι γονείς στέλνουν τα παιδιά σε ιδιωτικό κάνοντας αιµατηρές οικονοµίες», προσθέτει.

Το κόστος

Τα ετήσια δίδακτρα άλλωστε δεν είναι και λίγα. Με βάση τα στοιχεία σχολαρχών, φέτος τα δίδακτρα µαζί µε το κόστος µεταφοράς των µαθητών κυµαίνονται από 3.500 ευρώ έως 10.000 ευρώ στο νηπιαγωγείο και το δηµοτικό, από 5.000 έως 13.000 ευρώ στο γυµνάσιο και από 5.000 έως 17.000 στο λύκειο. Προ τριετίας οι αντίστοιχες τιµές ήταν χαµηλότερες, από 500 ευρώ έως και 2.500 ευρώ ανάλογα µε τη βαθµίδα. Στην περίπτωση που οι γονείς δεν επιλέξουν σχολικό για τη µεταφορά του παιδιού, οι τιµές µειώνονται έως 1.500 ευρώ. Μάλιστα, φέτος υπάρχει αύξηση έως και 5% ανάλογα µε το σχολείο. Σύµφωνα µε αρµόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν διαµαρτυρίες γονιών για υπερβολικές αυξήσεις, ωστόσο θεωρείται ότι η άνοδος στις τιµές «κακοφαίνεται» σε γονείς µεγαλύτερων µαθητών, διότι κατά την περίοδο της καραντίνας είχε αφαιρεθεί το κόστος της µεταφοράς και σίτισης των παιδιών στο σχολείο, καθώς και το κόστος επιπλέον δραστηριοτήτων. Και αυτό διότι δεν πραγµατοποιούνταν. Οι σχολάρχες αποδίδουν την άνοδο των διδάκτρων στην αύξηση του µισθολογικού κόστους (άνοδος του κατώτατου µισθού και «ξεπάγωµα» τριετιών).

«Θεωρούµε ότι το περιβάλλον σε ένα ιδιωτικό σχολείο είναι πιο ασφαλές, υπάρχει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και επιπλέον δραστηριότητες για το παιδί», λέει στην «Κ» ο Γιώργης (θέλησε να διατηρήσει την ανωνυµία του). «Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ιδιωτικών σχολείων είναι προσεκτικά επιλεγµένο. Επίσης, για τους µαθητές οργανώνονται όµιλοι δραστηριοτήτων, στους οποίους µπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να βρουν τον επαγγελµατικό προσανατολισµό τους. Επίσης διδάσκονται µε επάρκεια ξένες γλώσσες», δήλωσε στην «Κ» ο Γεώργιος Καρτάλης, στέλεχος της Σχολής Μωραΐτη. Σύµφωνα µε τον ίδιο, σηµαντικό είναι ότι στα ιδιωτικά σχολεία το περιβάλλον είναι πιο προστατευµένο, δεν υπάρχουν καταλήψεις, ενώ τα φαινόµενα σχολικού εκφοβισµού αντιµετωπίζονται από ψυχολόγους. «Εχουµε παρατηρήσει ότι το τµήµα ψυχολογίας – ψυχοθεραπείας λειτουργεί για τα παιδιά ως µαξιλάρι αποσυµπίεσης», τονίζει ο ίδιος.

Σηµαντικό πλεονέκτηµα για τα ιδιωτικά σχολεία είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών κατά τη διδασκαλία. Ατού που έγινε εµφανές κατά την περίοδο της καραντίνας, όταν τα σχολεία έπρεπε να περάσουν σε τηλεκπαίδευση χωρίς χρονοτριβή. «Πριν από την COVID-19 η πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν είχε εµπειρία µε τις νέες τεχνολογίες. Αυτό πλέον δεν ισχύει», ανέφερε στην «Κ» ο ∆ηµήτρης Μαντουλίδης, υπεύθυνος πληροφορικής σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στη Θεσσαλονίκη. «Οι εκπαιδευτικοί έχουν µάθει να χρησιµοποιούν την τεχνολογία, οι χρήσεις της οποίας είναι αµέτρητες. Για παράδειγµα, µε τη βοήθεια της τεχνολογίας οι εκπαιδευτικοί µπορούν να ανακατανείµουν το 20%-30% του χρόνου εργασίας σε δραστηριότητες που βοηθούν τους µαθητές να κατανοήσουν την ύλη. Να σας πω ότι η τεχνολογία έχει εισέλθει τόσο πολύ στην εκπαιδευτική διαδικασία που πλέον χρησιµοποιείται για τη διατήρηση της ευεξίας των µαθητών (υπάρχουν λογισµικά τα οποία προσπαθούν να προβλέψουν την πιθανότητα παχυσαρκίας), για τις αθλητικές τους δραστηριότητες, ακόµη και την ανακάλυψη ενός νέου αθλητικού ταλέντου. Είναι παροχές που µπορεί να βρει κάποιος σε ιδιωτικά σχολεία».

Υπάρχει µεγάλη κινητικότητα για την ίδρυση νέων ιδιωτικών σχολικών µονάδων, ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή. Μάλιστα, αυτό παρατηρείται όχι µόνο στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια.

Σηµαντικό πλεονέκτηµα για τα ιδιωτικά είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών, ατού που έγινε εµφανές κατά την περίοδο της καραντίνας, όταν τα σχολεία έπρεπε να περάσουν άµεσα σε τηλεκπαίδευση.

Εφημερίδα Καθημερινή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες