ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Θα χρηματοδοτήσει  προσεχώς την UNRWA μετά από διακοπή σχεδόν δύο μηνών

Τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα επαναλάβει προσεχώς η Ιαπωνία μετά απο σχεδόν δύο μήνες παγώματος των πόρων όταν στα τέλη του Ιανουαρίου πάνω απο 15 κυβερνήσεις ανέστειλαν τη συμβολή τους εξαιτίας της καταγγελίας των ισραηλινών αρχών πως ορισμένοι εργαζόμενοί της υπηρεσίας πιθανόν να ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή εκδόθηκε και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας σύμφωνα με την οποία «Η Ιαπωνία και η UNRWA επιβεβαιώνουν πως θα προχωρήσουν στον τελικό συντονισμό των αναγκαίων προσπαθειών για να ξαναρχίσει η ιαπωνική συμβολή».

Χτες στο Τόκυο έγινε συνάντηση της επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας, Γιόκο Καμικάουα με τον επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, τον Φιλίπ Λαζαρινί.

Η κ. Καμικάουα επέμεινε στην ανάγκη η ανθρωπιστική υπηρεσία να λάβει «αποτελεσματικά» μέτρα για να ενισχυθεί η διοίκηση της, να τηρείται διαφάνεια καθώς και να δίνονται ακριβή και πλήρη στοιχεία για τις δαπάνες της και την «ουδετερότητα» των εργαζομένων της.

Στις 20 Απριλίου αναμένεται και η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής που επιφορτίστηκε να αξιολογήσει την ουδετερότητα της UNRWA, για την οποία εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι εντόπισε «κρίσιμους τομείς».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με θύελλα από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους υπαλλήλους της πως ενεπλάκησαν στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Μετά τις κατηγορίες της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, πάνω από δεκαπέντε κυβερνήσεις, ανάμεσά τους οι βασικοί χρηματοδότες της υπηρεσίες, που είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιαπωνία, ανέστειλαν τις συνεισφορές τους σε αυτή.

Ωστόσο αρκετές χώρες αποκατέστησαν ή αύξησαν τις χρηματοδοτήσεις τους το τελευταίο διάστημα, όπως η Ισπανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, επιτρέποντας στην υπηρεσία να συνεχίσει τη δραστηριότητά της ως τα τέλη του Μαΐου, όπως εκτίμησε ο κ. Λαζαρινί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η UNRWA είναι μεταξύ άλλων αρμόδια για τον συντονισμό σχεδόν όλων των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό απόλυτη πολιορκία κι έχει ισοπεδωθεί κατά μεγάλο μέρος της από την έναρξη επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 32.500 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις