ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αποκάλυψη onlarissa.gr: Γιατί ο Κουρέτας «φωνάζει» για το σχέδιο των Ολλανδών – Στα πρώτα τρία χρόνια προτείνουν μόνον… μελέτες και όχι έργα!

Ενώ η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν πλέον από το 2020 αλύπητα τον θεσσαλικό κάμπο, η «βίβλος» των Ολλανδών μελετητών που ήρθαν για να «σώσουν» την περιοχή, προβλέπει για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια να γίνουν μόνον… μελέτες και όχι έργα! Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Θεσσαλία στην περίπτωση που ξαναζήσει ένα φαινόμενο επιπέδου «Daniel» ή ακόμη και «Ιανού»!

Το onlarissa.gr αποκαλύπτει σήμερα την ιεράρχηση των δράσεων που προβλέπει η Ολλανδική εταιρεία, η οποία και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, που χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του ως προς την προεταραιοποίηση των έργων.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αναρτήσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου των Ολλανδών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Ουσιαστικά διαφωνούμε με τους Ολλανδούς στην προτεραιοποίηση των έργων. Εμείς ζητούμε να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή της σήραγγας που θα διοχετεύσει τα νερά από την Κάρλα στο Αιγαίο, αλλά και στα απαραίτητα έργα πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση, όπως η κατασκευή αναχωμάτων και η διάνοιξη ποταμών, ο καθαρισμός ρεμάτων, το κόστος των οποίων ανέρχονται σε 535 εκ. ευρώ».

Για ποιο λόγο όμως η τόσο έκδηλη ανησυχία του Περιφερειάρχη; Γιατί όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα που – δυστυχώς – είναι γραμμένος στα αγγλικά, καθώς το «πόρισμα» των Ολλανδών δεν μεταφράστηκε στα Ελληνικά (!) παρότι δόθηκε προς διαβούλευση σε… ελληνικούς φορείς, για τα επόμενα χρόνια προτείνονται δράσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την άμεση οχύρωση της Θεσσαλίας από έναν ενδεχόμενο νέο Αρμαγεδδώνα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Αναλυτικότερα, οι Ολλανδοί προτείνουν μέχρι το 2026 τα εξής:

  1. Εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης για τα έργα
  2. Ανάθεση Ομάδας Διαχείρισης Έργου
  3. Σχεδιασμός κατασκευών στις Ορεινές περιοχές
  4. Αξιολόγηση των επιλογών για την επανεκκίνηση των εγκαταστάσεων άντλησης στη λίμνη Κάρλα
  5. Διεξαγωγή μελέτης αποκατάστασης βόρειας πλημμυρικής πεδιάδας Λάρισας
  6. Ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων
  7. Εκκαθάριση άστοχων κτιρίων/κατασκευών από τις πλημμυρικές πεδιάδες Βυθοκόρηση (απομάκρυνση από τον βυθό) φερτών ιζημάτων
Ο πίνακας προτεραιοποίησης των έργων βάσει του Ολλανδικού σχεδίου

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Την ίδια ώρα όμως, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά το δικό της παράλληλο σχέδιο καθώς γνωρίζει καλά πως ο διαθέσιμος χρόνος, αλλά και τα μέχρι στιγμής κονδύλια, είναι ελάχιστα για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.

Ένας ακόμη φόβος που εκφράζεται όμως με βάση την παραπάνω ιεράρχηση από την Ολλανδική εταιρεία, είναι πως «ίσως μεθοδεύεται η ανάγκη αναδιάρθρωσης της βαμβακοκαλλιέργειας μέσα από αυτές τις προαναγγελθείσες μελέτες», όπως σημείωνε στο onlarissa.gr άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο κ. Κουρέτας από την πλευρά του πάντως, προειδοποίησε ξεκάθαρα πως αν υιοθετηθεί το σχέδιο των Ολλανδών αυτό σημαίνει πως τα αντιπλημμυρικά έργα θα προγραμματιστούν για την περίοδο 2028 έως 2034 (!), σε αντίθεση με το σχέδιο της Περιφέρειας που δίνει άμεση προτεραιότητα στην κατασκευή τους.

Με τη διαβούλευση του σχεδίου να λήγει μεθαύριο, 29 Μαρτίου, η αγωνία κορυφώνεται και τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες