ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Τρέξιμο: Το φρούτο που δίνει… «φτερά»

Για αιώνες, οι αθλητές αναζητούσαν φυσικούς τρόπους για να ενισχύσουν την απόδοσή τους – από τους αρχαίους Έλληνες Ολυμπιονίκες που έτρωγαν μέλι και αποξηραμένα σύκα μέχρι τους σύγχρονους μαραθωνοδρόμους που πίνουν χυμό παντζαριού για να πάρουν ένα boost ενέργειας πριν το τρέξιμο.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά προτείνει, τώρα, στους δρομείς να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους περισσότερα κράνμπερι για να ενισχύσουν την απόδοσή τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physical Activity and Nutrition, η τακτική κατανάλωση κράνμπερι για τουλάχιστον 28 ημέρες μπορεί να βελτιώσει την αεροβική ικανότητα και να επιβραδύνει την μυϊκή κόπωση, σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις, τόσο στο σπριντ όσο και στο τρέξιμο αντοχής.

«Και το καλύτερο είναι ότι οι αθλητές μπορούν να αποκτήσουν αυτό το πλεονέκτημα φυσικά», σχολιάζου οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο Τύπου.

Τι άλλα οφέλη έχουν τα κράνμπερι

Τα κράνπερι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

Επιπλέον, προφυλάσσουν από τον εκφυλισμό του νευρικού συστήματος αλλά και από τη δημιουργίας οδοντικής πλάκας και τερηδόνας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cochrane Reviews, οι προανθοκυανιδίνες των κράνμπερι φαίνεται πως μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σου ενάντια σε κάποια βακτήρια, όπως το E. coli, που είναι συχνά αιτία για ουρολοιμώξεις.

Tρώγοντας αυτούς τους καρπούς, φροντίζουμε την υγεία μας και με έναν επιπλέον τρόπο: Eμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με περισσότερα φλαβονοειδή.

Πρόκειται για τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το κόκκινο και κίτρινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Πώς θα εντάξετε τα κράνμπερι στη διατροφή σας

Δώστε χρώμα στο πρωινό σας με αυτό το απολαυστικό και υγιεινό smoothie bowl με μούρα.

Αυτό το αβοκάντο toast με τυρί κρέμα και κάνμπερι είναι τέλειο για brunch.

Σπιτικά και υγιεινά μπισκότα με βρώμη, κράνμπερι και καρύδα, που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

Για ένα προβιοτικό πρωινό boost επιλέξτε αυτό το smoothie με μούρα και κεφίρ.

Τρία υλικά και δύο λεπτά είναι το μόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό frozen yogurt με μούρα – ένα πρωτεϊνικό επιδόρπιο με χαμηλά λιπαρά, λίγες θερμίδες.

Η ιδανική επιλογή για ένα ισορροπημένο υγιεινό σνακ είναι αυτές οι μπουκίτσες ενέργειας, που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις.

Πηγή Vita.gr

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις