Απόστολος Ράιδος

Περί πολιτικής «διεύρυνσης» στον Δήμο Λαρισαίων

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της περιόδου που ορίζεται από το νόμο για την κατάθεση των ψηφοδελτίων των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (31 Αυγούστου), αυτά παίρνουν την τελική τους μορφή.

Η άτυπη «μονομαχία» Καλογιάννη – Μαμάκου για τα ονόματα υποψηφίων που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αίσθηση, οδήγησε σε πολλές νέες υποψηφιότητες, αρκετά γνωστά ονόματα καταγράφηκαν σαν υποψηφιότητες για το Δημοτικό Συμβούλιο, αναδεικνύοντας «περίεργους» συνδυασμούς ιδεολογιών, πολιτικών διαδρομών και ταυτίσεων απόψεων που ίσως στο παλιότερα να φαινόντουσαν … εξωπραγματικοί.

Αυτό που σίγουρα έχει ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε την πρόκληση ο Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος εκμεταλλευόμενος και τον ήπιο χαρακτήρα του αλλά και την έμφυτη ευγένειά του, μπόρεσε να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του συμπολίτες μας με εντελώς διαφορετικές πολιτικές καταβολές, κάτι που δύσκολα γίνονταν στο παρελθόν.

Σημεία των καιρών;

Σίγουρα λογική συνέχεια των όσων έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν. Όταν στις εκλογές του 2019 εμφανίζονται δύο πασοκογενή ψηφοδέλτια (Γούλας – Γαμβρούλας), με κοινό στοιχείο την αντίθεση τους στην υποψηφιότητα Καλογιάννη που συγκέντρωσαν 8,5%, είναι λογικό αυτό να εκφραστεί και σε αυτές τις εκλογές.

Και σε υποψηφιότητες αλλά και σε ψήφους, που θα κινηθούν σε αυτή τη λογική.

Από την άλλη είναι προφανές ότι αν ο λόγος, το περιεχόμενο της πρότασης του και η πολιτική συμπεριφορά του Θανάση Μαμάκου δεν ήταν αυτά που είναι, τίποτα δεν θα είχε γίνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος παρουσίασε ένα ήπιο προφίλ, απέφυγε τον ξύλινο «πολιτικό λόγο», μίλησε για πράγματα που αγγίζουν τη σύγχρονη κοινωνία και απασχολούν τους πάντες (για παράδειγμα δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσίαση του προγράμματος της παράταξής του ξεκίνησε από την κλιματική αλλαγή) και αντιπαρατέθηκε με στοιχεία με τον κ. Καλογιάννη.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μαμάκου μου έλεγαν ότι η πίστη του στη συνεργασία και στη ζύμωση προτάσεων που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες δεν είναι κάτι «αναγκαίο» προεκλογικά αλλά αποτελεί βασικό στοιχείο του τρόπου με τον οποίο θα πολιτευτεί και την επόμενη ημέρα των εκλογών.

«Προτεραιότητα έχει η πόλη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της και αυτό ξεπερνά τις στενές κομματικές γραμμές» σημειώνουν.

Με την ολοκλήρωση των παζλ των ψηφοδελτίων, το μέγεθος της διεύρυνσης τους αλλά και η σημειολογία της θα είναι περισσότερο καθαρή. Υπομονή μέχρι τις 31 Αυγούστου στις 12 το βράδυ… Γιατί μέχρι τότε οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και ηχηρές…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες