ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η Λάρισα το ξανάκανε: Ο νομός «βαρόμετρο» που εκφράζει το εκλογικό σώμα σε όλη την Ελλάδα

Τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 το επιβεβαίωσαν απ’ ότι φαίνεται για μια ακόμη φορά ότι η Λάρισα βγάζει… κυβέρνηση.

Τι εννοούμε; Μα ότι όπως πιστεύουν άλλωστε τα επιτελεία αρκετών κομμάτων έχοντας συγκρίνει τα αποτελέσματα των εκλογών στα εκλογικά τμήματα στη Λάρισα με εκείνα της Επικράτειας σε προηγούμενες αναμετρήσεις, ότι η δική μας Περιφερειακή Ενότητα δείχνει τον δρόμο για ακριβή πρόβλεψη των εκλογών. Κάπως έτσι προέκυψε το… η Λάρισα βγάζει πρωθυπουργό.

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των πρώτων δύο κομμάτων στη Λάρισα είναι πολύ κοντινό με το εθνικό ποσοστό, ενώ το ίδιο ισχύσει και για για αρκετά άλλα κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019 πρώτο κόμμα ήταν άνετα η ΝΔ με διαφορά οχτώ μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε στις διπλές κάλπες του 2015, ενώ στις διπλές εκλογές του 2012 την πρωτιά κέρδισε η ΝΔ. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο το 2009. Μια ιστορική αναδρομή, δε, αποδεικνύει ότι από το 1974, το εκλογικό αποτέλεσμα της Λάρισας μόνο μια φορά δεν έχει ευθυγραμμιστεί με το εθνικό: το 2000, όταν η ΝΔ κέρδισε τον νομό με 4 μονάδες, αλλά στις εθνικές εκλογές ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Και στις χθεσινές λοιπόν εθνικές εκλογές το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΔ στη Λάρισα, είναι πολύ κοντά στο εθνικό ποσοστό. Το ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της πρώτης εξάδας. Μια μικρή μόνο απόκλιση θα λέγαμε υπάρχει στο ΚΚΕ που στη Λάρισα έβγαλε περίπου μια μονάδα πιο ψηλά από το ποσοστό της Επικράτειας.

Τα ποσοστά στην Επικράτεια:

 

Τα ποσοστά στη Λάρισα:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες