Βασίλης Ζωγράφος

2023: Μια ακόμη δύσκολη χρονιά για εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχους

Το 2023 θα είναι μια ακόμη χρονιά λιτότητας  ,ακρίβειας, και επιβάρυνσης  των λαϊκών νοικοκυριών . Ήδη έχουμε σοβαρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού των εργαζομένων, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις είναι ελάχιστες και εξανεμίζονται .Το 2023 χιλιάδες οικογένειες , θα βρεθουν σε αδιέξοδο ,δε θα μπορούν να αποπληρώνουν βασικές υποχρεώσεις. Θα κινδυνέψουν να ζούνε με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα , απλήρωτες τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και τις τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις.

Η ακρίβεια καλπάζει στα ράφια των σούπερ μάρκετ με “το καλάθι του νοικοκυριού “, όχι μόνο να μην φρενάρει τις ανατιμήσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 70% μέσα σε μια βδομάδα , σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την πορεία των τιμών των προϊόντων που έρχονται από τις καταγραφές της Ένωσης Εργαζομένων  Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ). Οι συνεχείς αυξήσεις σε προϊόντα  στις πρώτες ημέρες του 2023 ,έχουν αναστατώσει τους καταναλωτές. 57% αυξήθηκε στις αρχές του 2023 συσκευασία κατεψυγμένων λαχανικών σε σχέση με το 2022. Από 2,22 ευρώ την τελευταία εβδομάδα του 2022,έναντι 3,33 την πρώτη βδομάδα του 2023. Το ίδιο έγινε και με κρέμες για τα βρέφη. Η τιμή στο “καλάθι του νοικοκυριου ” 300 γραμμμαριων από 2,73 ευρώ εκτοξεύθηκε σε μία βδομάδα 4,66 ευρώ. Αυξήθηκε 70,69%.
Από τη θέσπιση του “καλαθιού του νοικοκυριού” και μετά οι τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, απορρυπαντικά, γλυκά και βρεφικά προϊόντα  έχουν αυξηθεί.
 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κ. Απόστολο Ραπτόπουλο οι αυξήσεις των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, δεν αφορά μόνο επώνυμα προϊόντα, αλλά και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, γεγονός που δημιουργεί την εικόνα μιας ανεξέλεγκτης αγοράς όπου ο καθένας κάνει ο,τι θέλει.
Παράλληλα σε αρκετά προϊόντα μειώθηκε η ποσότητα στη συσκευασία του προϊόντος, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε η τιμή. Σε μερικά προϊόντα είναι σχεδόν ίδιες οι τιμές, ωστόσο οι καταναλωτές, αν παρατηρήσουν πόσο μειώθηκε η ποσότητα θα καταλάβουν πόσο μεγάλη είναι η αύξηση.

 

Έρχονται αυξήσεις στις εισφορές για 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Κατά 9 ,6% θα αυξηθούν το 2023 οι ασφαλιστικές εισφορές για τούς ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους  ,όπως προβλέπει ο νόμος του κ. Βρούτση του 2020 που ενεργοποιείται από την κυβέρνηση τον επόμενο μήνα, το Φλεβάρη.
Οριστικά στο 9,6%  έκλεισε το 2022  ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Σε αυτό το ύψος θα αυξηθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών ,καθώς το υπουργείο εργασίας ενεργοποιεί από το Φλεβάρη το νόμο Βρούτση (4670/2020) .
Ο νόμος προβλέπει οτι από 1/1/2023 “όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες προσαυξάνονται κατ’έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους “.
Συνεπώς 1,2 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες και 800.000 αγρότες θα δουν τις Ασφαλιστικές εισφορές κατά 9,6% αυξημένες το 2023 και το 2024 κατά 4%-5% τόσο υπολογίζεται το ύψος του πληθωρισμού.
Με τον προηγούμενο νόμο Κατρούγκαλου οι εισφορές στην χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία ανέβηκαν από 185 στα 220 ευρώ. Τον ερχόμενο μήνα οι εισφορές θα επιβαρυνθούν κατά 9,6%, όσο έκλεισε ο πληθωρισμός το 2022,φτάνοντας τα 240 ευρώ. Θα ακολουθήσει και νέα αύξηση το 2024 ,η οποία θα είναι ίση με το μέσο όρο πληθωρισμού το 2023 που υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 4%-5% με αποτέλεσμα η χαμηλότερη μηνιαία καταβολή της χαμηλότερης τάξης να ξεπεράσει τα 250 ευρώ.
Ο κ.Μητσοτάκης εδώ κι ένα χρόνο επιδοτεί την αισχροκέρδια ,παράλληλα συρρικνώνει τα λαϊκά εισοδήματα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ανεπαρκής και εχει προ πολλού εξανεμιστεί από την εκτόξευση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.
 Χρειάζεται να επιβληθεί το τρίπτυχο:
  1  *Δίκαιη αύξηση των μισθών και των συντάξεων .
 –  Αύξηση άμεσα του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και Τιμαριθμική  Αναπροσαρμογή.
  – Για το τρέχον έτος, το 2023, ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 880 , με πληθωρισμό το 2022 σχεδόν 10%.   Και αντίστοιχες αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από μια δεκαετία.
  – Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.
   – Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
   – Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους  ,μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
2  *Αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της Αισχροκέρδιας.
  – Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.
 –  Μείωση του Φ.Π.Α στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.
 –  Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τη θέρμανση.
 –  Έκτακτη  φορολόγηση των υπερκερδών,  δισεκατομμύρια σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια.
3 * Δίκαιη ρύθμιση των χρεών .
 – Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις ( στα πρότυπα του 2019 για τα ασφαλιστικά ταμεία)
 –  Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα  της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη, που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των “Πάτσηδων ” και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Ζωγράφος Βασίλης, Συντονιστής ΝΕ Ν.Λαρισας και μέλος της ΚΕ 
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις