ΛΑΡΙΣΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Τη στήριξή του στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στο οποίο και συμμετέχει, εκφράζει με ανακοίνωσή του Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Ειδικότερα:

Ο Πρόεδρος μας Κ. Γιαννακόπουλος συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη με την Αν. Υπουργό Υγείας κ. Ε. Αγαπηδάκη μαζί με άλλους Προέδρους από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, με θέμα το Πρόγραμμα που ξεκίνησε ήδη για την πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της μήτρας, με TEST PAP και HPV-DNA TEST.

Στην εισήγησή του τόνισε πως οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα μπουν μπροστά με τα μέλη τους και θα βάλουν πλάτη για την επιτυχία ενός προγράμματος που πραγματικά σώζει ζωές. Άλλωστε αυτό απορρέει ως επιστημονική υποχρέωση από το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας τους.

Στη σύσκεψη διευκρινίστηκε το πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, οι ειδικότητες γιατρών που συμμετέχουν (ισότιμα από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) και η διαδικασία εκκαθάρισης των παραπεμπτικών από την ΗΔΙΚΑ χωρίς clawback και όχι από τον ΕΟΠΥΥ, σε 1-2 μήνες.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρός μας έθεσε το θέμα ορισμένων ΜΚΟ, που με το πρόσχημα των προληπτικών εξετάσεων, καπηλεύονται τον εθελοντισμό και την κοινωνική ευαισθησία-αλληλεγγύη, για να αποσπούν χορηγίες και πόρους από διάφορα προγράμματα. Η κ. Υπουργός παραδέχθηκε πως η δράση των ΜΚΟ αποτελεί μείζον πρόβλημα και θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά σε ξεχωριστή διάσκεψη με τον ΠΙΣ και το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων. Παράλληλα δε, αποδέχθηκε και συμφώνησε πως η κλινική εξέταση δεν ανήκει στις προληπτικές εξετάσεις παρά μόνο στις διαγνωστικές.

Ο Σύλλογός μας θεωρεί πως η έγκυρη ενημέρωση αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία των προγραμμάτων πρόληψης, γι’ αυτό άλλωστε μέλη της Εν.Ελ. Παιδιάτρων Λάρισας την προηγούμενη Κυριακή διέθεσαν ενημερωτικό υλικό σε συμπολίτες μας για τον εμβολιασμό κατά του HPV.

Τέλος, η κ. Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου για την συγκρότηση μικρών ομάδων παιδιάτρων, που θα επισκεφθούν σχολικές μονάδες της ΠΕ Λάρισας, προς ενημέρωση για τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών κατά του HPV, όπου υστερούμε σημαντικά, και διαβεβαίωσε πως θα φροντίσει για την σχετική αδειοδότηση από το Υπ. Παιδείας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες