ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Θέμα μηνών η λειτουργία νέου εργοστασίου στη Λάρισα – Εντός του ’23 η έλευση τρικαλινής μπισκοτοποιίας

Η βιομηχανία μπισκότων αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 20% το 2022, αλλά υποχρεώθηκε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων ενεργειακού κόστους και πρώτων υλών και θα έχει μειωμένη κερδοφορία.

Με 20% «τρέχουν» εφέτος οι πωλήσεις της μπισκοτοποιίας Βιολάντα ΑΕ, του κ. Κων. Τζιωρτζιώτη, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στις ανατιμήσεις, αλλά και στην ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας. Εφέτος οι εξαγωγές της τρικαλινής μπισκοτοποιίας θα ανέλθουν στο 25% των ετήσιων πωλήσεων της. Αλλά τα κέρδη της εταιρείας θα είναι μειωμένα λόγω της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Μιλώντας στο Business Daily, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Τζιωρτζιώτης ανέφερε πως εφέτος, μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλη την αγορά, η Βιολάντα κατόρθωσε να έχει αύξηση πωλήσεων περίπου 20%, υπολογίζει πως ως το τέλος του χρόνου οι πωλήσεις της θα διαμορφωθούν στα περίπου 29,5 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 24,8 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ παράλληλα και η θυγατρική της, η Vita Free θα παρουσιάσει πωλήσεις περί τα 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,32 εκατ. ευρώ το 2021 – πρόκειται για εταιρεία που λειτουργεί από το 2018 σε health προϊόντα και σε συσκευασίες πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Τα κέρδη ωστόσο και των δύο εταιρειών, που αποτελούν ένα νέο case study στον κλάδο της μπισκοτοποιίας την τελευταία δεκαετία, θα είναι αρκετά περιορισμένα, δεδομένου ότι αυξήθηκε όχι μόνο το ενεργειακό κόστος, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών (δημητριακά, ζάχαρη και λιπαρά) πάνω από 100%. Μέρος μόνος της κοστολογικής επιβάρυνσης «έπεσε» στις τιμές των προϊόντων – περίπου 12% από τον περασμένο Μάρτιο, η υπόλοιπη απορροφήθηκε εις βάρος της κερδοφορίας της εταιρείας. Ωστόσο οι δύο εταιρείες κατόρθωσαν να διατηρήσουν σταθερό τον όγκο των πωλήσεων τους, ενισχύοντας την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Όπως λέει ο κ. Τζιωρτζιώτης «πραγματοποιούμε εξαγωγές σε τριάντα χώρες και στόχος μας είναι ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών να είναι ανάλογος του ρυθμού ανάπτυξης των συνολικών πωλήσεων, έτσι ώστε το ποσοστό των εξαγωγών να μην πέσει κάτω από το 20%».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βιολάντα «μέχρι τα μέσα του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο εργοστάσιο στη Λάρισα με ξεχωριστή σειρά προϊόντων –η Βιολάντα και η Vita Free διαθέτουν ξεχωριστές παραγωγικές μονάδες στην περιοχή των Τρικάλων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιολάντα από το 2016 και μετά τρέχει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 30%, ο οποίος ανακόπηκε το 2020 λόγω της πανδημίας, που οι πωλήσεις της ήταν περίπου σταθερές έναντι του 2019, μόλις που ξεπέρασαν τα 21 εκατ. ευρώ, όμως στη διάρκεια του 2021 άρχισαν να αποκτούν την παλαιότερη δυναμική τους και ανήλθαν στα 24,41 εκατ. ευρώ και εφέτος θα πλησιάσουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην αγορά του μπισκότου δραστηριοποιούνται ισχυρές εταιρείες με ιστορία «στην πλάτη τους» πολλών δεκαετιών και ισχυρές επωνυμίες. Φαίνεται όμως ότι ο Τρικαλινός επιχειρηματίας κατόρθωσε να βρει, από το 2003 ακόμη, την «ρωγμή» στην αγορά εκείνη που του ήταν αρκετή ώστε να αποσπάσει στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών εντέλει ένα υπολογίσιμο μερίδιο και να διαμορφώσει μία «μειοψηφική» αλλά αξιοπρόσεκτη τάση στις γευστικές συνήθειες των καταναλωτών.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η επένδυση στη Λάρισα θα είναι συνολικού ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, για την οποία η θεσσαλική βιομηχανία θα λάβει ενίσχυση ύψους 884.250 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης (1.418.840 ευρώ) αφορά την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνικών εγκαταστάσεων της νέας μονάδας στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, ενώ το κόστος των κτιριακών εγκαταστάσεων και των έργων διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ανέρχεται περίπου στα 500.000 ευρώ.

Ο Κώστας Τζιωρτζιώτης

Σύμφωνα με το πλάνο της τρικαλινής επιχείρησης, όταν το εργοστάσιο ξεκινήσει τη λειτουργία του θα μπορεί να παράγει τα εξής προϊόντα: Μπισκότα γεμιστά, μπισκότα πτι μπερ, Crackers, Μπισκότα digestive.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες