Βασίλης Ραούλης

Στ’ άλογα αδέλφια! Στ’ άλογα!

Βαρύ το κλίμα στην πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, στο άλσος του Ατατούρκ. Διάχυτος ο προβληματισμός… στα όρια της απογοήτευσης.

«Και τώρα τι;». Αυτό ήταν το ερώτημα που ζητούσε απάντηση από την ηγεσία της Τουρκίας, που βρέθηκε απέναντι στο βλοσυρό βλέμμα του Ερντογάν.

«Θα μας τρελάνουν οι γκιαούρηδες», φώναξε φανερά εκνευρισμένος ο Πρόεδρος! «Δεν πέρασαν λίγες μέρες από την παρουσίαση του νέου μας πυραύλου και αυτοί οι μπαγάσηδες μας ξεπέρασαν! Ιππικό λέει, ετοιμάζουν. Ιππικό! Που το βρήκαν; Πως το σκέφτηκαν; Ούτε τις φρεγάτες φοβηθήκαμε, ούτε τα αεροπλάνα, αλλά το ιππικό πώς να το αντιμετωπίσεις;»

Στον απέναντι τοίχο προβάλλονταν εικόνες  από την ένδοξη ιστορία του ιππικού της χώρας μας. Τι η μάχη στα Γαυγάμηλα, τι σκηνές από τους Βαλκανικούς πολέμους, τι – μέρες που είναι – επελάσεις στο μέτωπο της Ηπείρου το ’40!

Στο ενδιάμεσο και κάποιες σκηνές από παλιά γουέστερν με ινδιάνους και καουμπόηδες για να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ιστορία. Άλλωστε για σκεφτείτε εκεί στα σύνορα του Έβρου να περιπολεί το ιππικό και να κυνηγάει λαθρομετανάστες, που θα έχουν την ατυχία να περιφρονήσουν την αποτελεσματικότητα του νέου υπερόπλου της χώρας!

Σκέψου να καλπάζει με το καθαρόαιμό του ο 73χρονος απόστρατος που επαναφέραν στην υπηρεσία, καλοπληρώνοντας τον, να τρέμει ο Κλιντ Ιστγουντ και ο Λι Βαν Κλιφ! Που είσαι Σέρτζιο Λεόνε να εμπνευστείς ξανά…

Στην εδώ πλευρά, στη δική μας, η ικανοποίηση στα πρόσωπα των Υπευθύνων ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής.

Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Άμυνας , ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρακολουθούσαν με ανακούφιση την υλοποίηση αυτής της εμπνευσμένης σκέψης (αρχικά), που όχι μόνο αναδιατάσσει τις ισορροπίες στο Αιγαίο αλλά μετατρέπει τη χώρα μας σε μια πραγματική υπερδύναμη. Λουριά, σέλες και πέταλα δηλαδή…

Έτσι όμως είναι: Να βλέπεις μπροστά! Να χτυπάς εκεί που οι άλλοι δεν περιμένουν! Να σχεδιάζεις με το βλέμμα στραμμένο στο …μέλλον!

Κάποιοι μπορεί να γέλασαν στο άκουσμα της είδησης της επανίδρυσης του ιππικού μετά από 5 δεκαετίες στη χώρα μας. Κάποιοι μπορεί να σκέφτηκαν ότι πρόκειται για κάτι που θα εμφανίζεται μόνο σε παρελάσεις και τα σχετικά!

Αμ δε! Ο 73χρονος διοικητής της Ύλης σκέφτεται και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό: «Μία σκέψη είναι η επιτήρηση της μεθοριακής γραμμής του Έβρου. Το άλογο έχει τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα σε δύσβατα και δύσκολα σημεία. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν σήμερα τα άλογα στη φύλαξη των συνόρων με το Μεξικό», δηλώνει περιχαρής και βέβαιος!

Τώρα τι να σας πω και εγώ ο φτωχός;

Φοβάμαι απλά μην τυχόν και καρφωθεί στο μυαλό κανενός από αυτούς που μας κυβερνάνε να ξαναφτιάξει τη «μακεδονική φάλαγγα» και ποιος κουβαλά τη … «σάρισα» αυτές τις εποχές! Είναι ικανοί για όλα…

Βασίλης Ραούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες