ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Βόμβες Σούρλα για τις υποκλοπές: «Είναι κλεψιά- Προσβολή στη δημοκρατία όταν μένει ατιμώρητη»

Ο Γιώργος Σούρλας υπηρέτησε την πολιτική 58 έτη. Βρέθηκε στις θέσεις του Βουλευτή, του Υπουργού, του Αντιπροέδρου της Βουλής, του Γενικού Γραμματέα. Πέραν του έργου, που επιτέλεσε, ίδιον του χαρακτήρα του και της πολιτικής ζωής του ήταν η αλήθεια, όσο σκληρή κι αν ήταν. Στην πρώτη του πολιτική ομιλία στον τόπο καταγωγής του, το Βελεστίνο είπε ότι από την πολιτική θα φύγω με καθαρά τα χέρια και καθαρό μέτωπο. Τον όρκο του αυτόν δεν τον πάτησε και συνεχίζει να μιλά ανοιχτά, πολιτικά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς πάθη και κυρίως, χωρίς φόβο.

Ο πρώην Υπουργός μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ήθος στην πολιτική- Νοθευμένη δημοκρατία». Η συνέντευξή του κόλαφος για το ήθος, την ηθική που διέπει τους πολιτικούς και την πολιτική. Ο Γιώργος Σούρλας μιλά για τα μεγάλα και μέχρι σήμερα αναπάντητα σκάνδαλα, όπως αυτό του Κοσκωτά ή του Χρηματιστηρίου και ζητά ακόμη και τώρα απαντήσεις. Φυσικά, αναφέρεται και στο θέμα των υποκλοπών και γίνεται καταπέλτης τονίζοντας πως η υποκλοπή, είναι κλεψιά και είναι προσβολή στη δημοκρατία όταν μένει ατιμώρητη.

«Ήθος στην πολιτική- Νοθευμένη δημοκρατία»

Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε να γράφεται λέξη προς λέξη από το 1981, όταν και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ ολοκληρώθηκε το 2019, μέχρι δηλαδή το σημείο όπου ο Γιώργος Σούρλας συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τονίζει όμως πως θα επανέλθει με νέο βιβλίο, όταν ολοκληρώσει τη θητεία της η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα από τις δεκατίες αυτές στην πολιτική, το απαύγασμα της εμπειρία του είναι αυτό που δείχνει τον δρόμο.

«Πρέπει να υπάρχει ήθος στην πολιτική. Η πολιτική και η ηθική πρέπει να συνυπάρχουν. Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις όχι για την πολιτική αλλά για την κοινωνική ακόμη και την προσωπική ζωή. Αυτή πρέπει να είναι η βάση. Αν υπάρχει τσίπα, φιλότιμο, αξιοπρέπεια, η συνέπεια, η εντιμότητα, αν υπάρχουν αυτά μέσα σου, σίγουρα θα οδηγηθείς σε καλύτερες πολιτικές και συμπεριφορές. Όταν λείπουν αυτά τα στοιχεία, όταν λείπει αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός η συνείδηση του ηθικού και του έντιμου δεν υπάρχει κανένα όριο, κανένας φραγμός, μπορεί να εκτραπείς . Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα, να υπάρχει ηθική συνείδηση, η οποία δυστυχώς δεν υπήρχε και δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μικρά, τα μεγάλα και τα σκάνδαλα που καλύπτονται

Η έλλειψη ηθικής συνδέεται στην πολιτική με σκάνδαλα. Σκάνδαλα που απασχόλησαν και απασχολούν και σύμφωνα με τον κ. Σούρλα ποτέ δεν δόθηκαν οι εξηγήσεις. «Είδα πολλά. Πολλά εξ αυτών τα γράφω στο βιβλίο σε μια ενότητα που λέγεται πολιτικά ατοπήματα. Έχει ιδιαίτερη σημασία να δει κανείς λεπτομέρειες. Από τα σπουδαιότερα σκάνδαλα στη δημοκρατία είναι το σκάνδαλο Κοσκωτά, γιατί εκείνος προσπάθησε να ποδηγετήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Άρα εδώ υπάρχει θέμα δημοκρατίας. Ένα άλλο σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων είναι το Χρηματιστήριο όπου χάθηκαν 32 τρις εκατομμύρια δραχμές , εξ αυτών τα 23 τρις πήγαν στο εξωτερικό. Το που πήγαν τα υπόλοιπα έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτοί που τα πήραν μπορεί σήμερα, χθες και αύριο να διαδραματίζουν μια καθοριστική πολιτική με τα μέσα που διαθέτουν τα χρήματα και τα μέσα ενημέρωσης και τους μηχανισμούς που διαθέτουν, γιατί μπορούν να πετύχουν τον εκμαυλισμό. Υπάρχουν και πολιτικοί που υποκύπτουν και παράγοντες που ενδίδουν», υποστήριξε ο κ. Σούρλας.

Εκτός όμως από τα εξόφθαλμα σκάνδαλα, υπάρχουν και τα άλλα, που καλύπτουν τις παρανομίες με τρόπο.

Ο πρώην Υπουργός αναφέρει πως αυτά τα σκάνδαλα έχουν την νομότυπη διαπλοκή μέσα τους. «Όταν γίνονται νόμοι για να μπορούν να καλύψουν τις παρανομίες τους οι πρωθυπουργοί, όταν οι πρωθυπουργοί αποφασίζουν παράνομα συνειδητά, όταν αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης σιωπούν και αδρανούν μπροστά σε αυτές τις συμπεριφορές», υποστήριξε ο ίδιος.

Εμμένοντας στα δύο αυτά μεγάλα σκάνδαλα που ταλάνισαν την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία ο κ. Σούρλας σημείωσε πως μέσα από αυτά κάποιοι πλούτισαν, χαρακτηρίζοντάς όμως αυτό το μέρος ως ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη δύναμη του πλούτου αυτού, που φέρνει την ποδηγέτηση της πολιτικής ζωής.

«Το να γίνουν πλούσιοι είναι το λιγότερο, όμως με τα πλούτη τους να ποδηγετούν την πολιτική ζωή του τόπου, να επηρεάζουν, να εξοντώνουν αυτούς που είναι αντίθετοι στα συμφέροντά τους και να προάγουν εκείνους που είναι υποτελής τους είναι θέμα δημοκρατίας. Αυτά παραμένουν ανοιχτά θέματα», σημείωσε.

Η νοθευμένη δημοκρατία και το σκάνδαλο των καυσίμων

Ο τίτλος του βιβλίου του κ. Σούρλα περιέχει τη φράση «νοθευμένη δημοκρατία», που όπως σημειώνει την εμπνεύστηκε από το σκάνδαλο των νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ένα θέμα που ο ίδιος ανέδειξε, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να ξέρουμε εάν συνεχίζεται, ποιοι ήταν κι αν υπήρξαν κάποιοι υπαίτιοι.

«Παρά την προσπάθειά μου 15 χρόνια δεν κατέστη εφικτό να βρεθούν οι ένοχοι, οι νοθευτές και να υποστούν τις συνέπειες των παρανομιών τους. Δεν έχω κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι διορθώθηκε. Εάν διορθώθηκε ας δώσουν δείγματα από τα καύσιμα στο γενικό χημείο του κράτους και όχι στις υπηρεσίες που ελέγχει ο στρατός να δούμε εάν είναι νοθευμένο ή όχι», σημείωσε ο ίδιος λέγοντας πως από τα χρόνια της δικτατορίας έως και πριν λίγα χρόνια, με τις δημοκρατικές κυβερνήσεις που περάσανε, η προμήθεια των καυσίμων περί των 350 εκ. λίτρων τον χρόνο, γινόταν με ανάθεση όχι με διαγωνισμό.

«Εγώ προσπαθώ χωρίς πάθος και φόβο, χωρίς υπερβολές και συγκαλύψεις, χωρίς κομματικό φανατισμό και κομματικό πατριωτισμό να παρουσιάζω τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, να καταθέσω αποδείξεις, να προσδιορίζω τη δική μου θέση , τι έκανα εγώ και τι έκαναν οι άλλοι γιατί ίσως κάπου έπρεπε να κάνω περισσότερα, να κάνω την αυτοκριτική μου. Όταν ξεκίνησα να πολιτεύομαι κι έκανα την πρώτη μου ομιλία στην πατρίδα μου το Βελεστίνο έδωσα έναν όρκο είπα τότε ότι θα φύγω από την πολιτική με καθαρά χέρια και καθαρό μέτωπο. Αυτό τον όρκο τον κράτησα», είπε.

Έχουν ευθύνη και όσοι κυβέρνησαν και όσοι δεν κυβέρνησαν

Ο κ. Σούρλας επιρρίπτει ευθύνες σε όλους, ανεξαιρέτως για τη νοθευμένη αυτή δημοκρατία και σε εκείνους που κυβέρνησαν και σε όσους δεν κυβέρνησαν. Μιλά με αυστηρή γλώσσα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει όμως απ’ έξω και τη ΝΔ, σημειώνοντας πως θα γράψει για τα έργα και τις ημέρες της παρούσας κυβέρνησης, όταν αυτή ολοκληρώσει το έργο της. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσω και να ενταχθώ σε οποιαδήποτε ιδεολογία, θέλω να είμαι ανεξάρτητος και ελεύθερος», τόνισε.
«Τι έκανε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν καταχρήσεις, τι έγινε με το Μέγαρο Μουσικής, που έλεγαν ότι αυτό είναι ζημιά για την Ελλάδα, τι έκανε με τη Siemens , τι έκανε με τους εφοπλιστές που φορολογούνται εντελώς διαφορετικά από τον κάθε πολίτη; Γι’ αυτά όλα δεν έκανε τίποτα και όσα κατήγγειλε ως αντιπολίτευση δεν έκανε τίποτα απολύτως ως κυβέρνηση. Και δεν υπάρχει ευθύνη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ και όλων των πολιτικών δυνάμεων, που δεν έχει σημασία εάν κυβέρνησαν ή όχι, δεν είδα καμιά αντίδραση από το ΚΚΕ για το σκάνδαλο του Κοσκωτά. Όταν έγιναν ρυθμίσεις για να αγοράσει τη βίλα του ο Παπανδρέου δεν αντέδρασε κανένας αρχηγός κόμματος και κάθε φορά διερωτώμαι ο ταπεινός πολίτης από το Βελεστίνο εγώ μόνο είδα ότι υπήρχε σκάνδαλο Κοσκωτά;», υπογράμμισε.

Η υποκλοπή είναι κλεψιά

Ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε και στο μείζον πολιτικό θέμα, αυτό τον υποκλοπών με τον ίδιο να σχολιάζει πως η σωστή λέξη είναι ….κλεψιά.

«Κακώς τη λένε υποκλοπή, είναι κλοπή κι αυτοί που την έκαναν λέγονται κλέφτες κι όταν η κλεψιά παραμένει και ατιμώρητη σημαίνει προσβολή στη δημοκρατία και στην αξιοπρέπεια. Αλίμονο να λένε ότι παρακολουθώ ό, τι λέει ο Καρεκλίδης – ως παράδειγμα- και πως σκέφτεται για να μπορώ εγώ να κάνω τα βήματά μου. Είναι ευτελές, ανέντιμο είναι ανήθικο όποιος και να το κάνει. Δεν μπορώ να αποδώσω κατηγορίες σε κανέναν, αλλά αυτό είναι το ήθος. Θα πει ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τον Καρεκλίδη. Θα πει όχι, πάρε την παραίτησή μου και άφησέ με ήσυχο. Άμα έχεις τσίπα όχι γαϊδουρινό πρόσωπο, χαριτωμένη ζωή, όχι να μην σκέφτεσαι τι θα πει η κοινωνία για σένα, να σε φτύνουν και εσύ να λες ότι βρέχει. Ανάγονται όλα στη σφαίρα της ηθικής, του ήθους. Άνθρωπος με ήθος και αξιοπρέπεια δεν τα κάνει αυτά, πάει στο σπίτι του και αγωνίζεται. Δεν πάει απλά και κάθεται», υπογράμμισε ο κ. Σούρλας στέλνοντας τα μηνύματά του προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη κι αν δεν αναφέρθηκε σε ονόματα και προσωποποιημένες ευθύνες.

Η άποψή μου για το ήθος στην πολιτική του Βόλου παραμένει αταλάντευτα η ίδια

Ερωτηθείς για το ήθος στην πολιτική ζωή του Βόλου ο κ. Σούρλας δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει στάση, μιας και το 2014 είχε καλέσει τους δημότες «να ψηφίσουν εκείνους που έχουν καταξιωθεί με την πετυχημένη επαγγελματική τους σταδιοδρομία και έχουν διακριθεί για το ήθος, την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια και τα καθαρά χέρια».
«Η άποψή μου είναι εκπεφρασμένη εδώ και χρόνια και παραμένει ίδια και αταλάντευτη και δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι ομοϊδεάτες μου, οι αντίπαλοι», κατέληξε ο ίδιος περπατώντας στο άκρως αντίθετο μονοπάτι της παρούσας πολιτικής του Βόλου.

Πηγή: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες