ΛΑΡΙΣΑ

Κρίκης: Για την σημερινή κυβέρνηση ο αθλητισμός υποτάσσεται στην λογική κόστους – οφέλους

Σε δήλωσή του με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΛ, ο Πέτρος Κρίκης, μέλος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

Η πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ στη Λάρισα, ανέδειξε για ακόμη μια φορά ότι και για την σημερινή κυβέρνηση ο αθλητισμός υποτάσσεται στην λογική κόστους – οφέλους.

Γιατί πέρα από αόριστες και ανέξοδες υποσχέσεις ο κ. Βρούτσης δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα απέναντι στη διοίκηση του ΕΑΚ και τους παράγοντες των αθλητικών σωματείων που συνάντησε στο διάβα του.

Αναφέρθηκε στους ελέγχους στατικής επάρκειας που ξεκίνησε επί θητείας του, λέγοντας ότι ‘’όταν και όποτε ξανανοίξουν, όλα θα γίνουν με νόμιμο τρόπο’’. Θέλοντας να κρύψει τον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης που είναι και η δική του κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, που άφησαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας να ρημάξουν από την υποχρηματοδότηση. Προφανώς και δεν αντιλέγει κανείς να ελεγχθούν όλα τα αθλητικά στάδια και οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ, όμως το γεγονός ότι ήρθε και έβαλε ‘’λουκέτο’’ δεν λύνει το πρόβλημα.

Γιατί στο μόνο που αναφέρθηκε ήταν σε αόριστα χρονοδιαγράμματα και υπό σύσταση μελέτες, χωρίς συγκεκριμένο χρόνο παράδοσης των έργων, ώστε να ξαναλειτουργήσουν. Παράλληλα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ένα ακόμη ψέμα, ότι όσες ανοίγουν 9 μήνες μετά το ‘’λουκέτο’’, ανοίγουν απόλυτα ασφαλείς. Προφανώς ο κ. υπουργός σκόπιμα κάνει πως δεν ξέρει ότι το κλειστό κολυμβητήριο άνοιξε χωρίς να λειτουργούν αποδυτήρια και κερκίδες, ενώ τα κλειστά τις Νεάπολης και το Αγ. Θωμά έχουν πάρει προσωρινές άδειες πυρασφάλειας και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα για το κλειστό της Νεάπολης δεν είπε τίποτα για το γεγονός ότι η κατασκευή του ιδιόκτητου γηπέδου ‘’Αρένα’’ έχει ‘’κλέψει’’ ζωτικό χώρο του κλειστού της Νεάπολης με επιπτώσεις και στα ζητήματα αυτά, καθώς αποκλείει μέρος της εξόδου των φιλάθλων των βορινών του κερκίδων που συνορεύουν με την εγκατάσταση.

Γιατί παρά τους ανέξοδους πανηγυρισμούς για την μόνιμη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 75,3% του ΕΑΚ Λάρισας στο 1,3εκ. €, παρέλειψε να πει ότι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης δεν ακουμπά ούτε εκείνο του 2010, που ήταν στα 1,7εκ.€. ‘’Ξέχασε’’ να αναφερθεί ότι για 14 χρόνια και με κυβερνήσεις της ΝΔ αυτό το διάστημα, η τακτική επιχορήγηση δεν ξεπέρασε ποτέ τα 750.000€ και φυσικά τα τελευταία δυο χρόνια με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενεργειακή δαπάνη, το ΕΑΚ έφτασε στα όρια της λειτουργίας του. Επίσης δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ΕΑΚ Λάρισας με μόνιμο προσωπικό, καθώς οι λιγοστοί υπάλληλοι του (10) παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην συντήρηση των τεράστιων σε έκταση εγκαταστάσεων.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι, το ‘’λουκέτο’’ στις αθλητικές υποδομές της χώρας έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά γιατί άφησαν τα στάδια σ’ αυτή την άθλια κατάσταση. Ευθύνη έχουν και οι διορισμένες από τις κυβερνήσεις διοικήσεις των ΕΑΚ που ενώ γνώριζαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τις αιτίες που τα δημιουργούν, δηλαδή τη

διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας, δεν πήρανε τα απαραίτητα μέτρα.

Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου συντήρησης και αποκατάστασης των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται, αλλά και σχεδίου κατασκευής νέων σταδίων, δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας, αλλά πολιτικής επιλογής που θέτει για άλλη μια φορά στο ζύγι “κόστους – οφέλους” τις λαϊκές ανάγκες, στον αντίποδα των δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανιούνται για τις Νατοϊκές δαπάνες, τις επενδύσεις και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να προλάβει ‘’νέα Τέμπη’’, έκλεισε τα πάντα, ιδιαίτερα όσο αφορά Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και χώρους που φτιάχτηκαν η ανακαινίστηκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, με ότι σημαίνει αυτό για τους αθλητές των σωματείων σε κάθε περιοχή. Ταυτόχρονα επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο με τα ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων αθλητικών σταδίων που θα χρηματοδοτηθούν αδρά από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και που μέσα από άλλη οδό θα ξαναπεράσουν στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Σήμερα αξιοποιώντας την χρόνια εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων, η κυβέρνηση προχωρά πιο γρήγορα στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο του αθλητισμού αξιοποιώντας, όλες τις Ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, που αποδίδονται και με τα λόγια του υπ. αθλητισμού Νικητιάδη το 2011, που έλεγε στη βουλή ‘’Γήπεδα, στάδια, κολυμβητήρια; Να μάθουν να παράγουν και χρήμα. Μπορούν να το παράξουνε. Εμείς πρέπει να δώσουμε τις κατευθύνσεις και σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνει και η Ε.Ε…’’ . Με λίγα λόγια ο αθλητισμός είναι εμπόρευμα και είναι προσβασιμο σε όποιον έχει την οικονομική ευχέρεια.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες από τα αθλητικά σωματεία απέναντι στις διοικήσεις τόσο των ΕΑΚ (Εθνικά Αθλητικά Κέντρα) όσο και των Δημοτικών Αθλητικών Κέντρων. Ο λόγος είναι τα υπέρογκα ποσά που ζητάνε αυτές οι διοικήσεις και οι δημοτικές αρχές από τα σωματεία, προκειμένου να κάνουν χρήση της υποδομής και του εξοπλισμού που έχει το κάθε αθλητικό κέντρο.

Η προσπάθεια αυτή βρίσκει υποστηριχτές όλα τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κ.α και τους εκπροσώπους τους σε Δημοτικά Συμβούλια, των ΕΑΚ – που ταυτίζονται και προωθούν την κατεύθυνση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι’ αυτό οι άνθρωποι του αθλητισμού που βλέπουν κάθε μέρα να υψώνονται όλο και μεγαλύτερα εμπόδια στο δικαίωμα τους για αθλητισμό και άσκηση, χρειάζεται να τιμωρήσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σ’ αυτό τον τομέα, όπως και των κομμάτων που την στηρίζουν, στέλνοντας πανευρωπαϊκό μήνυμα αντεπίθεσης στις εκλογές της 9ης Ιούνη, ενισχύοντας αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες