ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος για επίθεση Αζερμπαϊτζάν σε Αρμενία: Άμεση αποκλιμάκωση και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Αμέριστη η υποστήριξή μας στον λαό της Αρμενίας

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την αναζωπύρωση του πολέμου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ως ΔΣΟ παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μετά την παραβίαση της Συμφωνίας Κατάπαυσης Πυρός της 9ης Νοέμβριου 2020 εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που μετατρέπει για μια ακόμη φορά την περιοχή της Ευρασίας σε ζώνη αποσταθεροποίησης.

Υπενθυμίζουμε τη Δήλωσή μας σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που υιοθετήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με την οποία καλούσαμε «όλα τα μέρη της σύγκρουσης, στην άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, υπό την αιγίδα της Συμπροεδρίας της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ».

Καταδικάζουμε απερίφραστα και ανεξαιρέτως κάθε είδους επιθετική ενέργεια και απειλή ή χρήση βίας κατά της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός Κράτους, που παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Καλούμε τα εμπλεκόμενα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση και καλόπιστη προσφυγή στις ειρηνικές μεθόδους επίλυσης των διαφορών, όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες έχει δομηθεί η διεθνής δικαιοταξία.

Ενθαρρύνουμε τις δυο πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη και την προστασία των μνημείων αρμενικής χριστιανικής πνευματικότητας και πολιτισμού στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Καλούμε τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (IPACIS), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Συλλογικής Ασφαλείας (CSTOPA) και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την εκτόνωση των εχθροπραξιών.

Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και αμέριστη υποστήριξη προς τον αρμένικο λαό και τους συγγενείς των θυμάτων από την απρόκλητη επιθετική ενέργεια του Αζερμπαϊτζάν».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες