ΛΑΡΙΣΑ

Ελληνο-Αραβική «γέφυρα» από Κόκκαλη για να βρεθούν νέες αγορές για τα αδιάθετα μήλα της Αγιάς

Σημαντική πρωτοβουλία για να βρεθεί διέξοδος στο αδιέξοδο των αδιάθετων μήλων από την περιοχή της Λάρισας σε αραβικές χώρες, ανέλαβε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης Prof. Dr. Khaled Moh. Hanafy.

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε στον Άραβα αξιωματούχο το μείζον πρόβλημα της αδυναμίας διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων μήλου στην Αίγυπτο λόγω των capital controls που επικρατούν στη χώρα, ζητώντας συνεργασία προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης νέων αγορών στις Αραβικές χώρες.

Ο κ. Hanafy έδειξε ότι διέθετε βαθιά γνώση του προβλήματος και εκδήλωσε τη διάθεση αλλά και το ενδιαφέρον να συνδράμει, ζητώντας από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Αγιάς και ευρύτερα της Λάρισας να ενημερώσουν το Ελληνο-Αραβικό Επιμελητήριο εγγράφως για τις ποσότητες των μήλων που διαθέτουν, προκειμένου να διαβιβαστούν τα στοιχεία σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Υεμένη και το Ομάν.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η παγκοσμιοποίηση των οικονομικών που πλέον λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία δυστυχώς φέρουν σημαντικές αδυναμίες απέναντι στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι. Το πρόβλημα της αδυναμίας της διάθεσης των μήλων κυρίως από την περιοχή της Αγιάς στην Αίγυπτο, ανάδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την παντελή απουσία σχεδιασμού από την κυβέρνηση, η οποία χωρίς εναλλακτικό πλάνο ή σχέδιο στήριξης, άφησε χιλιάδες παραγωγούς στο έλεος της αρνητικής συγκυρίας.

Η συνάντησή μου με τον κ. Hanafy τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για το ειλικρινές ενδιαφέρον που έδειξε, ήταν ένα αυτονόητο βήμα που πρέπει να κάνουμε όλοι όσοι έχουμε τη δυνατότητα και προπαντός η κυβέρνηση που οφείλει έστω και στο «και πέντε» να κινητοποιήσει τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο για τους παραγωγούς της Αγιάς.

Σε ότι αφορά την πρωτοβουλία μου, η σκυτάλη πλέον βρίσκεται στα χέρια των αγροτικών συλλόγων και των υπόλοιπων φορέων, ώστε τάχιστα να δοθούν τα στοιχεία και να ενημερωθούν φορείς σε Αραβικές χώρες, για πιθανή εξαγωγή».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες