ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: «Το εθνικό συμφέρον δεν προτάσσει εκλογές»

«Με όσα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή απαιτείται σταθερότητα, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ., πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το εθνικό συμφέρον προτάσσει πολιτική σταθερότητα και όχι εκλογές». Αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «πρόκειται για σοβαρότατη υπόθεση», αλλά τονίζει ότι θα ήταν άδικο να επισκιάσει το έργο που έγινε από την κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια.

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά κάνει λόγο για «παροξυσμό μεγαλοϊδεατισμού της Τουρκίας» και εκτιμά ότι «όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, υπό την οπτική μίας εκβιαστικής τακτικής συνολικά προς τη Δύση, και όχι μόνον εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου». Τέλος, εκτιμά ότι εκλογικός στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία, και πως εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, λόγω απλής αναλογικής, μετά τις εκλογές θα μελετηθούν τα νέα δεδομένα και θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν νέες εκλογές ή συνεργασία με άλλα κόμματα

  1. Κύριε Χαρακόπουλε ποια είναι η άποψη σας για τα όσα έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα με το θέμα των υποκλοπών;

Αναμφίβολα πρόκειται για σοβαρότατη υπόθεση, η οποία, όμως,θα ήταν άδικο να επισκιάσει το σημαντικότατο έργο που έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς. Και ορθώς ο πρωθυπουργός όχι μόνο πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς που υπήρξαν, αλλά όπως τόνισε στη δήλωσή του είναι αποφασισμένος να μην μείνει καμία σκιά, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και της λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του συστήματος συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Οι νέες αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας στη δραστηριότητα της ΕΥΠ, στόχο έχουν να επιφέρουν την απαιτούμενη ισορροπία, ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα της δράσης της και τον σεβασμό στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των πολιτών.

  1. Εκτιμάτε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτελούσε λύση για τη χώρα;

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει γύρω μας και στο τι μας περιμένει την περίοδο που έρχεται και μετά ας κρίνουμε αν χρειαζόμαστε εκλογές. Έχουμε, λοιπόν, την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με τις δραματικές συνέπειες που αυτός προκαλεί στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Όλοι αναμένουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ταυτόχρονα, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται σε νέα έξαρση. Και είναι βέβαιο ότι η συνέχεια θα είναι ανάλογη και το επόμενο διάστημα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πόσο σώφρων και πόσο υπεύθυνη θα ήταν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Και η οποία, μάλιστα, λόγω της νάρκης της απλής αναλογικής, που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί οδηγήσει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις! Το εθνικό συμφέρον, επομένως, προτάσσει την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας ώστε να διαπλεύσουμε με ασφάλεια την τρικυμιώδη θάλασσα των προκλήσεων που ανοίγεται μπροστά μας.

  1. Πιστεύετε ότι η Άγκυρα έχει σκοπό να οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις με την χώρα μας, ή απλώς μπλοφάρει;

Είναι φανερό ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα παροξυσμό μεγαλοϊδεατισμού κι αυτό διαπιστώνεται με όλα αυτά τα ανιστόρητα οράματα του νεοοθωμανισμού, της “γαλάζιας πατρίδας”. Παράλληλα, παρά τη σκληρή εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, οπαδοί και αντίπαλοι του Ερντογάν, συντάσσονται σε μια ακραία ρητορική κατά της Ελλάδος. Τα όσα ακούμε τους τελευταίους μήνες δεν έχουν προηγούμενο. Έφτασε ο υπουργός Άμυνας να επικαλείται τον “Αλλάχ” για την κατάληψη ελληνικού νησιού, όπως είναι το Καστελόριζο! Οπωσδήποτε η, εν χορδαίς και οργάνοις, έξοδος του γεωτρύπανου “Αμπτουλχαμίντ Χαν” στη Μεσόγειο, δεν προοιωνίζει κάτι θετικό. Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, υπό την οπτική μιας εκβιαστικής τακτικής συνολικά προς τη Δύση -κι όχι μόνον εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς οφείλουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα, στρατιωτική και διπλωματική, επαναλαμβάνοντας ακούραστα σε εχθρούς και φίλους ότι εκπτώσεις στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν πρόκειται να κάνουμε.

  1. Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά, και τα επιδόματα δεν φαίνεται να είναι λύση. Φταίει για όλα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή μήπως υπάρχουν αδυναμίες διαχείρισης και στην κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε σχεδόν από τις αρχές του βίου της στο κέντρο μιας τέλειας πλανητικής καταιγίδας. Αρχικώς, με την πανδημία του κορονοϊού, που πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα. Εν συνεχεία, λόγω του πολέμου και της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους συμπαρέσυραν και τις τιμές πολλών άλλων προϊόντων, μεταξύ αυτών και των τροφίμων. Εντούτοις, όλα αυτά χρόνια το κράτος στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη, τον πληττόμενο επιχειρηματία, τον απλό εργαζόμενο. Η επιδοματική πολιτική στη συγκεκριμένη περίοδο είχε ιδιαίτερη αξία γιατί απέτρεψε την κατάρρευση μεγάλων κλάδων της οικονομίας και τη  εκτόξευση της ανεργίας. Και τώρα πάλι η κρατική αρωγή ήταν αυτή που αποκατέστησε κάπως τις ισορροπίες από τα φουσκωμένα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς, όμως, η λύση δεν είναι τα επιδόματα. Και κυρίως για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που πιστεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, θα ήταν κάποιος αιθεροβάμων αν ανέμενε ότι όσο καλά και αν τα πάει μια κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό, την ώρα που συμβαίνουν οι δεδομένες παγκόσμιες αναταράξεις.

  1. Εκτιμάτε ότι θα είναι δυνατή μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, ή θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές;

Όποτε γίνουν οι εκλογές, στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, για να μπορέσει να απαντήσει με επάρκεια στις προκλήσεις των καιρών. Κι αυτό νομίζω ότι θα είναι και το δίλημμα των εκλογών. Εξάλλου, είναι πολύ πρόσφατη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να γίνουν οι αναγκαίες συγκρίσεις. Από εκεί και πέρα, το οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης, αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, θα πρέπει να το δούμε στις δεδομένες συνθήκες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές. Τότε θα κριθεί αν είναι προτιμότερη η κυβερνητική συνεργασία ή δεύτερες εκλογές που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες