ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Απάτητα Άγραφα» αλλά μόνο του…Δήμου Αγράφων!

Την Υπουργική Απόφαση, με την οποία τα Άγραφα σε συνολική έκταση 94,42 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υψομετρικού εύρους 1.747 μέτρων (από 371 έως 2.118 μ.) αποκτούν καθεστώς αυστηρής προστασίας με την ένταξή τους στα «Απάτητα Βουνά» υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεωργ. Αμυράς.

Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου τόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας, όσο και ο κ. Αμυράς σε πανηγυρικό τόνο κάνουν λόγο για «πρωτοπόρα μεταρρύθμιση» ο ένας και για «ασπίδα προστασίας για τις παρθένες ορεινές περιοχές και τη βιοποικιλότητα τους» ο άλλος…

Δεν θα είναι «απάτητα» όλα τα Άγραφα…

Ωστόσο, η ανάγνωση της συγκεκριμένης απόφασης, την οποία ανέμεναν με έντονο ενδιαφέρον και οι φορείς του Ν. Καρδίτσας δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το αν και κατά πόσο περιλαμβάνει όλη την οροσειρά των Αγράφων ή περιορίζεται μόνο στα Άγραφα του… Δήμου Αγράφων. Ενδεικτικό είναι ότι η απόφαση τιτλοφορείται «Όροι και περιορισμοί για την προστασία της περιοχής άνευ δρόμων Δήμου Αγράφων», στον οποίο Δήμο και κάνει αναφορά στη συνέχεια, χωρίς παράλληλα να γίνεται η παραμικρή αναφορά στους Δήμους της ΠΕ Καρδίτσας, στα όρια των οποίων ανήκει μεγάλο τμήμα των Αγράφων!

Ειδικότερα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Άρθρο 1 «Σκοπός της παρούσας είναι η αποτελεσματική προστασία των τύπων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας, άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας και των ενδιαιτημάτων τους της περιοχής άνευ δρόμων του Δήμου Αγράφων μέσω της θεσμοθέτησης ειδικών όρων και περιορισμών.

Στο Άρθρο 2 Οριοθέτηση της περιοχής εφαρμογής» αναφέρεται ότι «η περιοχή εφαρμογής της παρούσας περιλαμβάνει στο χάρτη άνευ κλίμακας του Παραρτήματος 1 δύο πολύγωνα που ορίζονται με κόκκινη γραμμή.» αλλά στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια ο χάρτης δεν δημοσιεύεται, κάτι που αναμένεται να γίνει στη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ.

Σημειώνεται πάντως ότι η έκταση της περιοχής της είναι 94,42 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκτείνεται σε ένα υψομετρικό εύρος 1747 μέτρων (371 –2118 μέτρα) και σε τμήμα αυτής εμπίπτει, η προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000 με κωδική ονομασία GR2430002 «Όρη Άγραφα», η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα και με κωδική ονομασία GR1410002 «Άγραφα», η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ).

Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον, στο οποίο δεν υφίστανται παρά ελάχιστοι δρόμοι για την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων και τεχνητές επιφάνειες.

Όροι και περιορισμοί

Στο σύνολο της περιοχής που αφορά η απόφαση απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, ανεξαρτήτως κατηγορίας και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς πάντως να θίγονται νομίμως υφιστάμενα έργα και η συντήρηση τους.

Ειδικότερα επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς την χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης και με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.

Εξαιρούνται από τους όρους και τους περιορισμούς της παρούσας έργα για σκοπούς Εθνικής Άμυνας, όπως καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Εξαιρούνται των ανωτέρω απαγορεύσεων:

– έργα και επεμβάσεις που υλοποιούνται λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, πυρκαγιάς κ.λπ.), εφόσον μετά λαμβάνεται μέριμνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

– έργα και επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για λόγους προστασίας ή/και αποκατάστασης του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να έχουν εφαρμογή στο τμήμα των Αγράφων της ΠΕ Καρδίτσας εφόσον επιβεβαιωθεί και από τους χάρτες του ΦΕΚ ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτή.

karditsalive.net / Κωστής Κριτσιάνης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις