Βασίλης Ραούλης

«Φίμωτρο» δια νόμου στους επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων!

Και ταυτόχρονα σιωπή…

Ακόμη και από όσους έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, για τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων, για τη λειτουργία των δημοτικών Παρατάξεων…

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

«Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας καταστρατηγούσε την πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου»

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην αιτιολογική έκθεση, για το άρθρο 44, του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Τετάρτη για ψήφιση στη Βουλή.

Ένα νομοσχέδιο με τίτλο «… Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία… Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών»!

Εκεί λοιπόν, στις λοιπές διατάξεις, με το άρθρο 44, στην ουσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ δια νόμου, το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να φέρνουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης και τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν επί αυτών!

Επιβάλλεται στην ουσία «σιωπητήριο» στις Δημοτικές Παρατάξεις, σε ένα τόσο κρίσιμο κομμάτι της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και στραγγαλίζεται ακόμη περισσότερο η δημοκρατική του λειτουργία!

Στην ουσία ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ το δημοκρατικό, ηθικό και αυτονόητο δικαίωμα, των επικεφαλής των παρατάξεων να προκαλούν συζήτηση για θέματα που η Δημοτική Αρχή , αρνείται για τους δικούς της λόγους, να εντάξει στην ημερήσια διάταξη!

Με τη φθηνή δικαιολογία της καταχρηστικής εφαρμογής της μέχρι τώρα θεσμοθετημένης δυνατότητας και την αόριστη αναφορά σε «παρελκυστικά αιτήματα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου», ακυρώνουν την όποια διαδικασία ελέγχου, μετατρέποντας την αυτοδιοίκηση σε φτωχό συγγενή της … δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση αφού πρώτα μετέτρεψε τα Δημοτικά Συμβούλια σε απόπαιδα των Οικονομικών Επιτροπών, με τη μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων , που κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά ακόμη ισχύουν(!), στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», μετατρέποντας τις πλειοψηφίες της κάλπης σε δοτές πλειοψηφίες οργάνων που πρόσκεινται στην εκάστοτε δημοτική αρχή, φιμώνει στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας την αντιπολίτευση!

Η δολοφονία του διαλόγου και των δικαιωμάτων που έχουν οι εκλεγμένοι από τους πολίτες δημοτικοί σύμβουλοι επικεφαλής παρατάξεων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όσους πιστεύουν ότι η καρδιά της αυτοδιοίκησης είναι η δημοκρατική της λειτουργία.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις, αιρετών και μη…

Ή θα σιωπήσουν για άλλη μια φορά στο όνομα του «βολέματος» και της … «εύρυθμης λειτουργίας»;

Βασίλης Ραούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες