ΛΑΡΙΣΑ

Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ: “Ξέρουν καλά…”

Σε σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:
Με τυμπανοκρουσίες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διαγραφή χρεών των αγροτών, ύψους 812 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» και σε άλλες ενισχύσεις της περιόδου 2008 – 2009.

Πρόκειται για χρήματα που απέσπασαν οι βιοπαλαιστές αγρότες ύστερα από σκληρούς αγώνες, αλλά η ΕΕ τα χαρακτήρισε «παράνομη κρατική ενίσχυση» και απαιτεί εδώ και χρόνια την ανάκτησή τους, επικαλούμενη κανονισμούς με τους οποίους έχουν συμφωνήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Τέτοιες ανακτήσεις, όμως, δεν ζήτησε ποτέ η ΕΕ για το «ζεστό» χρήμα πολλών δισ. ευρώ που προσφέρουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις σε τραπεζίτες, εφοπλιστές και βιομηχάνους, για να στηρίξουν την κερδοφορία τους. Η λύσσα τους ήταν αποκλειστικά για τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς, τη ΛΑΡΚΟ κ.λπ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όλες οι κυβερνήσεις διαβουλεύονταν με την ΕΕ για το πώς θα γίνει η «ανάκτηση», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε κι εδώ, με την ψήφιση του νόμου ν. 4351/2016 (άρθρο 36), παραπέμποντας τις λεπτομέρειες σε σχετική ΚΥΑ. Κάτω από τις αντιδράσεις των αγροτών, όμως, αυτή δεν ήρθε ποτέ. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους «εταίρους», προωθεί μια λογιστική φόρμουλα συμψηφισμού με τα χρωστούμενα, αξιοποιώντας το καθεστώς των λεγόμενων «κορονο-ενισχύσεων».

Οι αγρότες ξέρουν καλά ότι ακόμα κι αν τελεσφορήσει το μέτρο, δεν τους απαλλάσσει από τον βραχνά των μεγάλων χρεών, παλιών και νέων. Όπως ξέρουν καλά ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα δεν θα τα είχαν γλιτώσει, αν δεν έβγαιναν μαζικά στους δρόμους, συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, παλεύοντας συντονισμένα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες