ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πρεμιέρα… μετά μουσικής για το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (βίντεο)

Με μια εντυπωσιακή μουσική παράσταση με τη συμμετοχή του καταξιωμένου μουσικού της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και των κρουστών Νίκου Τουλιάτου σε συνέργεια με τον Ιταλό performer κρουστών της μεσογειακής μουσικής Simone Mongelli και του δημοφιλή ηθοποιού  και μουσικού Γιάννη Ζουγανέλη, τον οποίο πλαισίωσαν ο μουσικοσυνθέτης Θαλής Τριανταφύλλου, η Ευανθία Κρητικού στο τραγούδι και ο μουσικός και ερμηνευτής Αλέξανδρος Ζουγανέλης συνδυάστηκε η επίσημη έναρξη του 37ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας απόψε Πέμπτη (17/3) στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθέατρου Καρδίτσας.

Τους εξαιρετικούς μουσικούς πλαισίωσαν και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας απολαμβάνοντας οι ίδιοι αλλά και χαρίζοντας στο κοινό που παραβρέθηκε μια μοναδική μουσική εμπειρία.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Τέχνη, είναι η διαχρονικότερη αντίσταση ποιότητας, απέναντι στην καθημερινότητα και στα προβλήματά της.Στο πλαίσιο αυτό, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, ένας από τους  μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς, μας κάνει περήφανους.Η Καρδίτσα βγαίνει μπροστά στις Τέχνες και αφήνει βαθύ αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας. Και αξίζουν συγχαρητήρια στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, στους  συνδιοργανωτές,  υποστηρικτές, συντελεστές και σε όλους τους ερασιτέχνες που με ανταγωνισμό προσφοράς και κατάθεση ψυχής κρατούν άσβεστη τη φλόγα της δημιουργίας. Γιατί το  ερασιτεχνικό θέατρο είναι προσφορά σε μια πόλη. Είναι προσφορά στην κοινωνία. Και  έχει πολλά κοινά με την έννοια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που  υπηρετούμε  τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία, αφού στο επίκεντρό της είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.»

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣΚ Ν. Καρδίτσας κ. Μαν. Στεργιόπουλος εξέφρασε την συγκίνησή τουπου η Καρδίτσα ξαναπιάνει το «νήμα» από εκεί που το άφησε δύο χρόνια πριν και χαρακτήρισε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας ως στολίδι στη ζωή μας που εκπροσωπεί και στηρίζει όλες τις Τέχνες. «Σ΄ αυτό το 10ήμερο η Καρδίτσα θα φωνάξει, θα γελάσει, αλλά και θα αντισταθεί στο χειρότερο εχθρό του ανθρώπου τον πόλεμο, θα αντισταθεί στον εγωισμό και την απληστία» τόνισε και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων «Η ζωή μας και το Θέατρο …. Δεν σταμάτησε ποτέ να αποκτά αξία η ζωή μας μέσα από το Θέατρο ! Να μετατρέπεται ο μαγικός χώρος της Σκηνής από διπλωματικό έδαφος της πραγματικής – αλλά ίσως όχι τόσο αληθινής- ζωής μας, σε μια κεκαυμένη ζώνη, όπου το φως της θεατρικής πράξης έχει πυρώσει τα πάντα επί σκηνής και ο ήλιος της θεατρικής αλήθειας τυφλώνει το βλέμμα του θεατή στην πλατεία. Όσο ποτέ φέτος το νιώθω σαν σωστή Επανάσταση αυτό το δεκαήμερο του Θεάτρου στην πόλη μας. Σαν ανάκτηση του χαμένου χρόνου, σαν επανασύνδεση με την κοινωνική ζωή στην πόλη μας, που τόσο απότομα διακόπηκε και, αλήθεια, πόσο γερό στοίχημα αποτελεί τοαν θα ξεκινήσει και πάλι, επειδή απομακρυνόμαστε από το αυτονόητο: την κοινωνικοποίηση, τη γιορτή και τις συλλογικές χαρές»

Για έναν καταξιωμένο θεσμό όπου για δέκα ημέρες η καρδιά της θεατρικής μαγείας θα χτυπά στην Καρδίτσας αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της έκανε λόγο και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Νούσιος, ο οποίος συνεχάρη την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, για την  αδιάκοπη προσπάθεια και το μεράκι να κρατά ζωντανό και να αναβαθμίζει συνεχώς παρά τι δυσκολίες το θεσμό.

Το χαιρετισμό του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου που απουσίαζε λόγω έκτακτης σύσκεψης των δημάρχων στην Αθήνα, μετέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Στεφ. Θεολόγης υπογραμμίζοντας την διάρκεια στο χρόνο που επιδεικνύει το Φεστιβάλ, απόδειξη της αξίας του θεσμού και της αγάπης με την οποία τον έχουν περιβάλει οι Καρδιτσιώτες.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος μετέφερε το μήνυμα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Τιμόθεου προς τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα πολύ σημαντικό θεσμό που προάγει τον πολιτισμό και καλλιεργεί το ήθος στους πολίτες.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η ηθοποιός Κάτια Γέρου η οποία παραχώρησε το έργο του συζύγου της ζωγράφου και σκηνοθέτη Κυριάκου Κατζουράκη που χάθηκε πρόσφατα και το οποίο κοσμεί το πρόγραμμα και τη σκηνή του φεστιβάλ αναφερόμενη στη δύναμη του Θεάτρου και ευχόμενη μακροημέρευση στο Φεστιβάλ.

Αύριο στις 8.30 ξεκινούν οι παραστάσεις του Φεστιβάλ με τη Θεατρική Ομάδα «Επί σκηνής» του Δήμου Ζιτσας Ιωαννίνων με το έργο «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» των Μιχάλη Ρέππα- Θανάση Παπαθανασίου. Όλες οι παραστάσεις θα ξεκινούν καθημερινά στις 8.30 με γενική είσοδο 5 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, συμπλέοντας με το Υπουργείο Πολιτισμού που ανακήρυξε το 2022 έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, αφιερώνεται στον κορυφαίο μας θεατρικό συγγραφέα.

Πηγή: karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες