ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Βελίκας: Τα μοναστήρια μας χώροι αναστοχασμού και γαλήνης (φωτό)

«Ο μοναστικός βίος αποτέλεσε ανέκαθεν την καρδιά της Ορθοδοξίας. Ακόμη και στους πλέον χαλεπούς καιρούς στις μονές χαλυβδώθηκε ένα ελεύθερο πνεύμα που δεν καμπτόταν από τις πιέσεις του εξωτερικού κόσμου. Γι’ αυτό εντός του περιβόλου τους έβρισκε φιλόξενο καταφύγιο κάθε κατατρεγμένη ψυχή, αλλά και κάθε αναζητητής της αλήθειας. Ακόμη και στις ημέρες μας, που έχει επικρατήσει ο υλιστικός τρόπος του βίου, τα μοναστήρια μας εξακολουθούν να είναι τόποι πνευματικοί, χώροι αναστοχασμού και γαλήνης». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη Λειτουργία και την αρτοκλασία που τελέστηκε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Βελίκα της Αγιάς.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα η Επαρχία της Αγιάς, γνωστή για το “Όρος των κελιών”, ζει μια “μοναστική άνοιξη”, καθώς αναδεικνύεται ως εστία μοναχισμού και πνευματικότητας, με επίκεντρο τη βυζαντινή Μόνη Παντελεήμονος».

Τη Λειτουργία, στη μεταβυζαντινή Μόνη, τέλεσε ο καθηγούμενός της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, γέροντας Νικόδημος, ενώ τους πιστούς καλωσόρισε ο γέροντας Αλέξιος που τα τελευταία χρόνια εγκαταβιεί στην Μονή του Θεολόγου, αναβιώνοντας εκ νέου τη μοναστική ζωή.

Οι προσκυνητές μετά την αρτοκλασία, που έλαβε χώρα στον περίβολο της Μονής, έλαβαν το μοναστηριακό κέρασμα, ενώ στους επισκέπτες προσφέρθηκε και παραδοσιακό φαγητό με γίδα βραστή, όπως επιτάσσει το έθιμο της πανήγυρης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές και να ακούσει τον κόσμο που κατέκλυσε το όμορφο μοναστήρι.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες